Держстат не оприлюднює дані про смертність в Україні за час карантину: у відомстві пояснили, чому

У зв'язку із запровадженням в Україні карантину до Державної служби статистики перестала надходити інформація про смертність у країні від територіальних служб - адже досі її надсилали у паперовому вигляді

Про це Держстат повідомив у листі з роз’ясненнями ситуації, що склалася, передає Еспресо.TV

“11 березня 2020 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову № 211, яка запроваджує карантинні обмеження. Під час дії карантину відділи державної реєстрації актів цивільного стану міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції тимчасово припинили надавати територіальним органам Держстату (ТОД) документи, що засвідчують випадки смерті та містять інформацію про причини смерті українців”, - йдеться у поясненні. 

Саме ці документи відділи реєстрації передають органам статистики в паперовому вигляді раз на місяць (саме такий спосіб передачі даних передбачений законодавством). На підставі цих документів формується щомісячна статистична інформація щодо кількості померлих з розподілом за причинами смерті. Тож фактично з початку березня Державна служба статистики просто не має інформації про причини смертей українців.

Згідно з поясненням, Міністерство юстиції вже доручило підпорядкованим територіальним органам забезпечити подання звіту щодо державної реєстрації народжень, смертей, шлюбів, розірвань шлюбів в електронному форматі. Проте цей звіт не містить інформації з документів, що засвідчують випадки смерті (за причинами).

“Тому до кінця карантинних обмежень щомісячна статистична інформація про кількість померлих по Україні та за регіонами буде формуватися та  оприлюднюватися без розподілу померлих за причинами смерті”, - підсумували у відомстві.

У Держстаті пообіцяли, що після закінчення карантину тимчасові обмежувальні норми припинять свою дію, тож відділи реєстрації нададуть необхідні документи й Держстат сформує та оприлюднить на сайті інформацію щодо кількості померлих з розподілом за причинами смерті.

Перевірена інформація про коронавірус в Україні! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/coronavirus_in_ukraine