З Олімпіади погрожують прибрати класичний вид спорту, який у програмі Ігор з 1896 року

Через корупційний скандал у міжнародній федерації важкої атлетики цей вид спорту можуть виключити з програми Олімпійських ігор

Про це повідомляє Reuters.

У Міжнародному олімпійському комітеті заявили, що важка атлетика може втратити своє місце на майбутніх Олімпійських іграх, якщо нинішні розслідування у федерації цього виду спорту (IWF) підтвердять факт корупції.

Минулого тижня в незалежному звіті зазначалося, що IWF страждає від десятиліть корупції, організованої колишнім президентом Тамашем Аджаном. Вона полягала у купівлі голосів, приховуванні фактів вживання допінгу та розкрадених $10,4 млн готівкою.

Президент МОК Томас Бах вже заявив, що шокований цим звітом.

"Ми глибоко стурбовані та шоковані цим звітом і тим, які масштаби цієї діяльності відображені. Ми ясно дали зрозуміти, в залежності від результатів висновків наглядової комісії IWF, що залишаємо за собою право на дуже далекосяжні заходи, включаючи питання про виключення важкої атлетики з програми Олімпійських ігор", - сказав Бах.

81-річний угорець Тамаш Аджан, колишній член МОК, керував IWF з середини 1970-х років, займаючи спочатку посаду генерального секретаря, а потім президента – з 2000 року до своєї відставки в квітні 2020 року.

Згадуваний звіт на 121-й сторінці докладно описує величезні масштаби корупції в IWF, коли нею керував Аджан, який використовував "тиранію грошей" в якості свого основного механізму контролю. Розслідування встановило, що основними джерелами цих коштів були допінгові штрафи, сплачені особисто Аджану, та зняття готівки у великих сумах з рахунків IWF.

Важка атлетика входить до олімпійської програми з 1896 року. Змагання з цього виду спорту не проводилися на Іграх лише у 1900, 1908 та 1912 роках.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb