Прем'єр Британії Джонсон вступився за пам'ятник Черчиллю, якого закликають знести протестувальники

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон виступив проти знесення пам’ятників історичним діячам, до якого закликає частина учасників акцій протесту проти расизму

Про це повідомляє BBC.

На тлі протестів, що розпочались на заході після вбивства поліцією у США афроамериканця Джорджа Флойда, в Британії протестувальники написали на пам'ятнику прем'єр-міністру Британської імперії Вінстону Черчиллю "расист" та закликали його знести.

Читайте також: Безлади у США: статуї Колумба в Бостоні відірвали голову, іншу - скинули в річку

Джонсон написав у Facebook, що пам’ятники є нагадуванням про історію:

"Вони вчать нас нашого минулого, з усіма його помилками. Зносити їх – значить брехати про нашу історію і позбавляти майбутні покоління знань про неї".

З усіх пам'ятників історичним діячам, які закликають зносити деякі протестувальники, Джонсон виділив статую Вінстона Черчілля в Лондоні, на якій минулого тижня демонстранти зробили напис "був расистом".

Прем’єр Джонсон відзначив внесок свого попередника в перемогу над нацизмом, хоча і визнав, що той "іноді висловлював думки, неприйнятні для нас сьогодні". Осквернення пам’ятника Джонсон назвав "абсурдним і ганебним"

Перед призначеними на найближчі дні новими протестами пам'ятник Черчиллю закрили захисним екраном.

Про масові протести Джонсон сказав, що, хоча і поділяє обурення людей із приводу загибелі Флойда і проблеми расизму, нинішні акції протесту були «взяті під контроль екстремістами, схильними до насильства». Він закликав не брати участь у протестах.

У минулі вихідні в акціях протесту в різних містах Британії брали участь сотні тисяч людей. У Лондоні відбулися сутички з поліцією, а в Брістолі натовп повалив і втопив пам’ятник підприємцеві Едварду Колстону, який був работорговцем.

Читайте також: Протести проти расизму: художник Бенксі присвятив роботу поваленому пам’ятнику работорговця у Великій Британії

Мер Лондона лейборист Саддік Хан підтримав вимоги протестуючих. Він створив спеціальну комісію з переоцінки пам’ятників, що перебувають у міському публічному просторі. Хан виступив, зокрема, за те, щоб були прибрані пам’ятники, пов’язані з работоргівлею. У Лондоні вже демонтували статую купця Роберта Мілліґана.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb