У Франції сплюндрували пам'ятник де Голлю, назвавши його "работорговцем"

На півночі Франції в місті Отмон пам'ятник президенту Франції та засновнику П'ятої республіки Шарлю де Голлю осквернили вандали, обливши його фарбою та залишивши напис "работорговець"

Про це повідомляє France24.

Це трапилося на тлі демонстарцій, безладів та погромів, що охопили США і Європу, а також поновлення суперечок щодо суперечливої історії колоніалізму, работоргівлі та пам'ятників діячам минулого.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив у неділю в своєму зверненні до нації, що Франція не зітре "слід" своєї історії, і пообіцяв, що не прибиратиме статуй історичних діячів.

Де Голль вважається національним героєм у Франції, який чинив опір нацистській окупації, перебуваючи у вигнанні, перш ніж стати главою держави в 1958 році. Рабство було скасовано по всій Франції в 1848 році. У 2001 році у Франції було прийнято закон, який визнає рабовласництво і работоргівлю злочином проти людства.

Глава ради регіону О-де-Франс, депутат від правої партії "Республіканці" Ксав'є Бертран, назвав інцидент обурливим. 

"У той час, коли ми повинні пам'ятати, що генерал де Голль підтримував полум'я опору, вандалізм щодо цієї статуї є скандальним", - заявив він, вимагаючи покарання винних.

"Франція, а тим паче її політичні лідери, повинні завжди пам’ятати, що саме завдяки йому Франція могла бути звільнена, коли все здавалося втраченим", - заявив місцевий депутат Себастьєн Шену.

Нагадаємо, у США та Європі прокотилася хвиля випадків вандалізму, де учасники масових заворушень паплюжать і скидають пам'ятники видатним історичним особистостям, яких вони звинувачують у проявах расизму, участю у побудові колоніальних імперій чи будь-яких пригніченнях неєвропейців. Зокрема, були сплюндровані статуї Христофора Колумба, видатного мореплавця та першовідкривача з Генуї, який першим з європейців досяг узбережжя Америки у 1492 році: одній з них відірвали голову, іншу - скинули в річку. Крім того, було спаплюжено монумент 54-й бригаді збройних сил у Массачусетсі - першого військового з'єднання, сформованого з чорношкірих солдатів, що брало участь у громадянській війні на боці федеральної влади.

Читайте також: У США сталася стрілянина при спробі повалити пам'ятник засновнику Нью-Мексіко, одного з учасників сутички поранено

У Європі британська влада була змушена приховати в захисні коробки деякі пам'ятники, включаючи статую прем'єра середини XX століття Вінстона Черчилля.

В англійському місті Пул тимчасово прибрали пам'ятник засновникові скаутського руху Роберту Бадену-Пауеллу через загрозу зруйнування. Крім того, в англійському Лестері вимагають прибрати монумент національному герою Індії Махатмі Ганді. Всіх зазначених історичних діячів учасники заворушень звинувачують у "расизмі".

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb