У США сталася стрілянина при спробі повалити пам'ятник засновнику Нью-Мексіко, одного з учасників сутички поранено

У американському штаті Нью-Мексіко чоловік отримав вогнепальне поранення під час спроби повалити пам'ятник іспанського конкістадора та засновника провінції

Про це повідомляє BBC з посиланням на місцеве видання Albuquerque Journal.

Інцидент стався, коли учасники протесту в найбільшому місті штату Нью-Мексико Альбукерке рушили, щоб знести пам'ятник Хуану де Оньяте, який в XVI столітті став першим губернатором заснованої ним провінції Нова Мексика.

Протестуючі зіткнулися з групою озброєних захисників монументу, які намагалися їм перешкодити. Один із захисників пам'ятника почав стріляти, коли його збили на землю і натовп рушив до нього, погрожуючи. Один з тих, хто хотів знести монумен, був поранений, решта розбіглися в пошуках укриття.

Поліція застосувала сльозогінний газ і приглушуючи гранати, кілька людей були затримані. Пораненого доставили в госпіталь. Поліція і ФБР веде розслідування інциденту.

Мер міста Тім Келлер через кілька годин після події заявив, що пам'ятник буде демонтований до тих пір, поки "відповідні цивільні установи" не визначать, як діяти далі, повідомляє NYT.

Нагадаємо, у США та Європі прокотилася хвиля випадків вандалізму, де учасники масових заворушень паплюжать і скидають пам'ятники видатним історичним особистостям, яких вони звинувачують у проявах расизму, участю у побудові колоніальних імперій чи будь-яких пригніченнях неєвропейців. Зокрема, були сплюндровані статуї Христофора Колумба, видатного мореплавця та першовідкривача з Генуї, який першим з європейців досяг узбережжя Америки у 1492 році: одній з них відірвали голову, іншу - скинули в річку. Крім того, було спаплюжено монумент 54-й бригаді збройних сил у Массачусетсі - першого військового з'єднання, сформованого з чорношкірих солдатів, що брало участь у громадянській війні на боці федеральної влади.

У Європі британська влада була змушена приховати в захисні коробки деякі пам'ятники, включаючи статую прем'єра середини XX століття Вінстона Черчилля.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb