Україна поінформувала генсека ООН про організовані Росією репресії в окупованому Криму

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця офіційним листом повідомив генеральному секретареві ООН Антоніу Гутеррешу про утиски населення окупованого Росією Криму

Про це повідомляє "Укрінформ" із посиланням на текст листа.

"Російська окупаційна адміністрація в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна, продовжує свою штучну кампанію насильницької паспортизації, що є елементом репресивної політики держави-агресора відносно громадян України, які змушені жити в умовах окупації", - йдеться у документі.

Дипломат наголосив, що примушення жителів Криму отримувати громадянство РФ є "навмисним і цинічним елементом систематичного тиску на громадян України". Кислиця зазначив, що у разі відмови жителів півострова отримувати російські паспорти їх штучно обмежують у правах на працевлаштування, медичну допомогу, соціальні та пенсійні виплати, а також у праві на володіння власним майном.

"Відсутність російського паспорта часто стає підставою для примусової депортації та заборони на в'їзд до АР Крим і міста Севастополь", - йдеться у листі до генсека ООН.

Кислиця також наголосив, що Україна зберігає рішучість захищати права й інтереси своїх громадян в тимчасово окупованому Криму і звернувся до генсека ООН з проханням відреагувати на порушення Росією міжнародного права.

"Ми сподіваємось, що послідовна увага до цих протиправних дій РФ та їхніх негативних наслідків для реалізації прав жителів тимчасово окупованого півострова буде представлена разом із відповідними рекомендаціями у ваших спеціалізованих тематичних доповідях щодо Криму відповідно до резолюцій Генасамблеї ООН", - йдеться у листі.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb