Була порушена процедура призначення Семочка, - Бабіков про підозру Порошенку

Перший заступник директора Держбюро розслідувань Олександр Бабіков розповів про підозру, вручену п'ятому президенту Петру Порошенку

Про це він сказав в інтерв'ю РБК-Україна.

Бабіков зазначив, що він керує управлінням ДБР з розслідування військових злочинів.

Він відповів на питання, в чому полягає правопорушення, яке нібито допустив Порошенко - "незаконне" призначення першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка. Адже за законодавством він має повноваження призначати першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки.

"Коли не дотримується процедура, тоді йдеться про перевищення службових повноважень. Те, що Порошенко і інкримінується як раз і його співучаснику теж (мова про колишнього голову Служби зовнішньої розвідки та чинного заступника міністра закордонних справ Єгора Божка, – ред.). Що інкримінується Порошенко? На момент, коли видавався указ (про призначення Семочка), посада першого заступника була зайнята, на ній працювала відповідна особа. Не можна видати указ і призначити людину при відсутності вакансії. Тим більше, якщо закон прямо говорить, що може бути лише один перший заступник. Як можна було діяти за законом? На першому етапі повинен був бути змінений закон, потім керівник Служби зовнішньої розвідки України (СЗРУ) міг підготувати подання, подати його в РНБО. Там би його вивчили, розглянули кандидатуру на питання відповідності національним інтересам цієї людини, можливості виконання ним функціональних обов'язків, і того, що він не буде представляти загрозу для розшифровки нашої агентури, резидентури за кордоном. І лише після цього, з отриманням відповідних висновків подавати на підпис президенту", - сказав Бабіков.

За його словами, не було вакансії і подання не подавалося та не розглядалося у РНБО.

"З'являється указ про призначення на неіснуючу посаду. Цей указ потрапляє на виконання керівнику СЗРУ. Діючи за законом, він повинен був вчинити двома способами: перший – звернутися до автора, підписанта указу, і повідомити про те, що вакансії немає і порушений порядок призначення, і друге – звернутися в судові органи для скасування цього указу. Він цього не зробив.Тому, вивчивши усі ці матеріали, слідство і прокуратура прийняли рішення про те, що є достатньо підстав для пред'явлення підозри п'ятому президенту", - сказав Бабіков.

Він зазначив, що подання від Єгора Божка на призначення Семочко не було і процедура порушена у кілька етапів і вона не могла бути запущена.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb.