"Бюджет недоотримав 30,5 млн грн": в НАБУ розповіли про суть підозри Омеляну

19 червня у НАБУ заявили, що дії ексміністра інфраструктури Омеляна по зниженню портових зборів кваліфіковано за ч.2 ст.211 ККУ

Про це повідомила прес-служба НАБУ.

У бюро зазначили, що за результатами роботи слідства встановили: колишній міністр у грудні 2017 року видав наказ про зменшення усіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Водночас, один із цих зборів - адміністративний - є дохідною частиною державного бюджету. Тож змінити його розмір могла лише Верховна Рада, а не міністр. 

Також У НАБУ відзначили, що Мінфін виступав проти зменшення усіх портових зборів, з-поміж іншого, наголошуючи на тому, що зменшення саме адміністративного збору призведе до недоотримання доходів в державний бюджет. Про що Мінфін інформував міністра інфраструктури неодноразово.

"У підсумку, рішення експосадовця про зменшення портового (адміністративного) збору призвело до ненадходження до державного бюджету у 2018 році 30,4 млн грн: з очікуваних 203,5 млн грн отримано 173,1 млн грн. Ці дані підтверджені Держаудитслужбою та судовою експертизою. Згодом, Міністерство інфраструктури визнало, що наказ про зменшення зборів не досяг поставленої мети", - йдеться в заяві.

Ч.2 ст.211 ККУ, яку інкримінують Омеляну - "Видання службовою особою нормативно-правового акту, що зменшує надходження бюджету всупереч закону, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти в особливо великих розмірах" загрожує позбавленням волі на строк від трьох до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

 

Перевірена інформація про коронавірус в Україні! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/coronavirus_in_ukraine