Росія вирішила офіційно виступити в якості "захисника проросійського православного світу", - журналіст

Так прокоментувала "Еспресо" заяви міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова керівниця проекту "Балканський оглядач" Наталя Іщенко

Під час візиту до Белграду Лавров відкрито заявив про свою підтримку Сербської православної церкви в Чорногорії та Російської православної церкви в Україні. Раніше на церковному рівні ці два протистояння - в Чорногорії, де СПЦ бореться проти Закону про віросповідання, та в Україні, де РПЦ відмовляється визнавати Православну церкву України - вже намагалися поєднати в один процес.

Духовенство УПЦ (МП) навесні брало участь в масової акції Сербської церкви в Подгориці, а СПЦ постійно виступає із заявами проти ПЦУ, називає її "розкольниками".

Після заяви Лаврова українські релігійні питання вже повноцінно стають частиною балканських релігійних конфліктів та, водночас, пріоритетною темою у міждержавних відносинах РФ та України. Все це свідчить про прагнення Москви вже найближчим часом домогтися загострення в Україні релігійного протистояння за всіма напрямках і на всіх рівнях - від вуличних акцій до політичних суперечок, - впевнена експерт.