ЄС стривожений планами РФ залучити жителів ОРДЛО і Криму до референдуму щодо обнулення президентських термінів Путіна

Наміри Росії забезпечити голосування мешканцям окупованих Донбасу та Криму на референдумі про зміни до Конституції РФ є черговим порушенням Мінських домовленостей та суверенітету України

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на заяву ЄС щодо тривалої агресії Росії проти України та незаконної окупації Криму, оприлюднену під час онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні.

Голосування щодо змін до Конституції в Росії заплановано на 1 липня 2020 року. Нова правка передбачає обнулення президентського терміну й дозволить президенту РФ Володимиру Путіну залишитися при владі після чинної каденції.

"Нещодавнє запрошення Росією власників незаконних російських паспортів узяти участь у майбутньому конституційному референдумі в Росії є ще одним порушенням духу Мінських домовленостей та суверенітету України", - йдеться у заяві.

У Євросоюзі стурбовані "спробами нав’язати російські закони та нормативно-правові акти населенню України в незаконно анексованому Криму та місті Севастополі, а також у непідконтрольних уряду районах Донбасу".

Одним із таких прикладів ЄС вважає "режим паспортизації", згідно з яким жителі окремих районів Донецької та Луганської областей отримують російське громадянство за спрощеною процедурою, а іноді змушені використовувати російські паспорти у повсякденному житті.

Читайте також: Путін використає паспортизацію Донбасу на референдумі про своє "обнулення", - Bild

У МЗС України такі заяви російської окупаційної адміністрації називають черговою спробою порушити державний суверенітет та територіальну цілісність держави, наголошуючи, що участь власників незаконно виданих паспортів громадянина РФ у Криму та на Донбасі у російському референдумі ставить під сумнів результат загальноросійського голосування.

Раніше МЗС України у своїй заяві стосовно російських паспортів, протиправно нав’язаних мешканцям тимчасово окупованої АР Крим і міста Севастополь російською окупаційною адміністрацією, назвало примусову паспортизацію елементом репресивної політики та системного тиску держави-агресора по відношенню до громадян України, які змушені жити в умовах окупації.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb