Фонд гарантування вкладів позвався до екскерівників збанкрутілого Платинум Банку на майже 1,5 млрд грн

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб звернувся в Господарський суд міста Києва з позовом до колишніх членів правління та спостережної ради Платинум Банку про солідарне стягнення на 1,48 млрд грн

Про це йдеться на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

Серед відповідачів у тому числі Катерина Рожкова (екс в. о. голови правління Платинум Банку, чинний перший заступник глави правління НБУ), Костянтин Смольський (ексглава правління Платинум Банку), Григорій Гуртовий (ексглава спостережної ради) та інші особи.

Згідно з повідомленням, ФГВО обґрунтовує свій позов тим, що відповідачі, які були посадовими особами Платинум Банку, "внаслідок неналежного виконання своїх службових обов`язків, що виразилося в прийнятті необґрунтованих рішень" щодо кредитування низки компаній а також "здійснення ряду завідомо збиткових активних операцій, а саме продовження кінцевих строків повернення кредитних коштів (які не були повернуті банку), перенесення строків сплати відсотків із зменшенням відсоткової ставки за користування кредитними коштами, по грошових зобов`язаннях позичальників, юридичних осіб, на значні суми під явно неліквідне забезпечення у вигляді майнових прав за договорами постачання, застави цінних паперів та забезпечення вартість якого не могла повністю покрити грошові зобов`язання позичальників, що прямо протирічило інтересам ПАТ "Платинум Банк" та його кредиторам", спричинили нанесення шкоди Платинум Банку в розмірі 1,48 млрд грн, яка складається із сум неповернутих та списаних у збиток кредитних коштів.

За висновками ФГВО, чинення таких дій призвело до відсутності у банку коштів для виконання своїх зобов’язань перед вкладниками і кредиторами, порушення нормативів НБУ, віднесення Платинум Банку до категорії неплатоспроможних, завдання шкоди банку, вкладникам та іншим його кредиторам.

17 червня Госпсуд м. Києва надав Фонду гарантуванн 5 днів на усунення недоліків позовної заяви, у т.ч. обґрунтування підстав для об’єднання позовних вимог.