Локалізація у Prozorro: Тransparency International закликає Кабмін відмовитись від нецінових критеріїв у закупівлях

Організація закликала уряд не підтримувати постанову про введення нецінового критерію "локалізація" у державних закупівлях, оскільки вона порушує принцип рівної конкуренції та суперечить міжнародним зобов'язанням України

Про це повідомляє прес-служба Transparency International (TI).

Згідно з повідомленням, Мінекономрозвитку на чолі з Ігорем Петрашком хоче відкотити закупівельну реформу та порушити головний принцип Prozorro — рівні правила гри. Міністерство планує запровадити неціновий критерій локалізації в закупівлях машинобудування.

Оскільки у такий спосіб виробники, які підтвердили свою "національність", будуть отримувати переваги на тендерах, TI та низка громадських організацій закликали уряд не підтримувати цей проект. В організації наголосили, що він суперечить чинному законодавству, міжнародним зобов'язанням України, а також містить корупційні ризики.

Крім того, зазначили у TI, прийняття цієї постанови буде перевищенням повноважень уряду, адже терміни “локалізація виробництва”, “суб’єкт господарювання сфери машинобудування” і “техніка галузі машинобудування” відсутні в Законі України “Про публічні закупівлі”, а всі зміни сфери мають регулюватися даним законом.

"Впровадження локалізації негативно позначиться на конкуренції та призведе до подорожчання закупівель. Якщо на тендері будуть пропонувати іноземний товар, дешевший за вітчизняний, переможцем стане продукт з національною локалізацією. Переплата буде сягати до 30 відсотків, а питання якості відходить на другий план", - підкреслили у прес-службі.

Крім того, ця ініціатива порушує міжнародні зобов'язання, відповідно до яких Україна не має віддавати перевагу будь-яким учасникам публічних закупівель та забезпечувати "рівні правила гри" у закупівлях як для іноземних, так і для вітчизняних компаній. 

Непрозорий механізм підтвердження ступеня локалізації, зазначили у ТІ, може стати корупційним рішенням. 

"Щоб збільшити шанс стати переможцем тендеру, виробник має надати у Мінекономрозвитку визначений перелік документів. Саме міністерство буде розраховувати та підтверджувати ступінь локалізації. Однак інформація, яку подає заявник, не підлягає розголошенню", - пояснили у прес-службі.

В організації нагадали, що у 2017 році саме Мінекономіки виступало проти подібного законопроєкту "Купуй українське — плати українцям", який також пропонував запровадити неціновий критерій локалізації у публічних закупівлях. 

"Закликаємо Кабмін не допустити прийняття вказаної постанови та зосередитися на інших шляхах підтримки національних виробників", - наголосили в організації.