Найбільшим спонсором "Партії Шарія" у 2020 році стала ГО "Партія Шарія", - "Чесно"

Найбільшим спонсором "Партії Шарія" у 1 кварталі стала ГО "Партія Шарія”, яка перерахувала на центральний рахунок партії 430 тис. грн

Про це повідомив рух "ЧЕСНО".

"Три громадські організації у цьому році профінансували “Партію Шарія” на понад млн грн. Всі ГО засновані працівниками та партійцями. Такі дані зазначені у звіт партії за 1 квартал. За останні кілька місяців партія суттєво активізувалася, має майже 50 офісів та 20 працівників на мінімальних зарплатах", - йдеться у повідомленні.

Найбільшим донором "Партії Шарія" у 1 кварталі стала ГО “Партія Шарія”. Загалом однойменна ГО перерахувала на центральний рахунок партії 430 тис. грн. Створеною у вересні 2019 року ГО керує Іван Мамчур, шостий номер у списку партії до Парламенту. Сам Мамчур позиціонує себе як CEO партії, однак офіційно зарплатні там не отримує, а навпаки фінансує партію через свою ГО.

Ще 306 тис. грн на центральний рахунок партії перерахувала ГО “Право на правду”. Таку ж назву має і зареєстроване на партію друковане видання (партійна газета). Судячи зі всього, ГО створили саме для роботи в інтересах партії, адже зареєстрована наприкінці січня 2020 року, а вже на початку лютого ГО почала фінансувати “Партію Шарія”.

Співзасновником і керівником ГО є одесит Олег Миколайович Нагаткін. У реєстрах Нагаткін вказаний як керівник понад 30 підприємств, більшість з яких припинили свою діяльність. Серед активних підприємств які очолює Нагаткін - ПАТ “Одесатеплокомуненерго”. Він також є керівником одеського осередку "Партії Шарія". Олексій Олегович Нагаткін (найімовірніше син Олега Нагаткіна) отримує у партії зарплату - сукупно 4600 грн у лютому-березні цього року.

Крім грошових внесків, ГО "Право на владу" надає партії ще й спонсорські внески. загалом на 124 тис. грн у 1 кварталі 2020 року. Для одеського осередку партії ГО орендує офіс в Одесі, а також 7 офісів у райцентрах області. Також, ГО орендує для партії автомобіль Opel Vivaro.

Ще майже 270 тис. грн на центральний рахунок партії перерахувала ГО "Шукачі рішень" зареєстрована в Дніпрі. Як і у попередньому випадку ГО Шукачі рішень була зареєстрована вже в цьому році (лютий) і невдовзі після реєстрації почала фінансувати партію (у березні). Керівником ГО є Коваленко Станіслав Юрійович. Його повний тезка, також з Дніпра, фактично в ті ж дні коли ГО перераховувала партії гроші у пошуках роботи розмістив на сайті Work.ua власне резюме.

Формально, у тому що ГО фінансує партію немає жодного порушення. Закон забороняє фінансувати партії благодійним і релігійним організаціям, однак ця заборона не поширюється на ГО, які також є неприбутковими організаціями. Деякі партії цим активно користуються, адже це дозволяє не показувати реального донора чи донорів.

Раніше Рух ЧЕСНО вже писав, що громадські організації в попередні роки профінансували партії на понад 25 млн грн. Ще більші суми ГО втрачали на ведення рекламних кампаній на користь кандидатів і партій і ці витрати у фінзвітність не потрапили. Найпопулярнішими серед ГО є "Самопоміч", "Опозиційний блок" та патія "Слуга народу". Як і у випадку із "Партією Шарія" ці ГО створювали або працівники, або члени партій чи навіть члени політрад партій, що свідчить про умисне використання ГО в інтересах партій. Про це свідчить і те, що ці ГО дуже часто носять ті ж назви, що й партії.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb.