Зараз між Україною та РФ приблизно 300 чинних угод, - МЗС

Заступник міністра закордонних справ Василь Боднар заявив, що між Україною та Російською Федерацією діють приблизно 300 документів

Про це він розповів у інтерв’ю Укрінформу.

"До війни у нас було 453 підписаних двосторонніх угод. Зараз залишається чинними близько 300 документів, але триває подальша ревізія того, від чого ми можемо відмовитися", - сказав заступник Кулеби.

Він зауважив, що Україна не йде на кроки, які можуть нашкодити нашим громадянам.

"Ми не розірвали дипломатичні відносини з Росію, не припинили свою дипломатичну присутність в Росії, відповідно, громадяни України до карантину вільно туди переміщалися і, перебуваючи на території РФ, мали змогу отримати захист. Якщо скасувати відразу всі угоди, ми опинимося у патовій ситуації, коли не матимемо механізму захисту інтересів українських громадян на території РФ", - зазначив заступник міністра.

Боднар поінформував, що чинними є частково договірна база в рамках СНД і частково двостороння.

"Але ми з міністерствами і відомствами їх поступово переглядаємо, щоб оптимізувати і залишити мінімально необхідну кількість документів, які б дозволили зберігати належний рівень захисту прав та інтересів громадян України", - пояснив він.

За словами Боднара, ми маємо зважати на необхідність дотримання всіх процедур виходу чи припинення дії договорі.

Наприклад, Росія в односторонньому порядку денонсувала угоди про базування Чорноморського флоту РФ у Криму. Ми вважаємо, що вони мають бути чинними, оскільки правові процедури не були дотримані, а росіяни порушили міжнародне право, вдавшись до спроби окупації української території", - акцентував заступник міністра.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb