Державні гранти: скільки податків сплачуватимуть українські стартапи

У разі виграшу гранту від Державного фонду стартапів, фактична сума гранту зменшується на 18% лише через необхідність сплати податків

Про це повідомляє AIN.ua.

У повідомленні йдеться, що у разі виграшу гранту від Державного фонду стартапів, вони отримують на 18% менше заявленої суми гранту через необхідність сплати податків.

Так, якщо стартап отримує грант і при цьому працює як фізособа-підприємець, такий грант оподатковується на загальних правилах.

"Тобто, якщо засновник стартапу - ФОП і він отримує грант, в цьому випадку він вважається фізособою, яка отримала дохід не від підприємницької діяльності. Це - загальний дохід фізособи, який оподатковується за загальними правилами", - пояснили у виданні.

Таким чином, з такого доходу сплачується 18% податку на прибуток і 1,5% воєнного збору. Якщо ж отримувач гранту - юридична особа, він сплачуватиме податок на прибуток.

Зазначається, що Державний фонд стартапів видає гранти двох об'ємів, але сума виявляється менше очікуваної. Так, якщо заявлена сума гранту $25 000, після вирахування 19,5% податку, стартап отримає $20 125. Якщо сума гранту складає $50 000, після вирахування 19,5% податку залишиться $40 250.

У виданні додали, що крім податку, зменшити фактичну суму гранту можуть також курсові різниці. Оскільки сума гранту сплачується у гривнях по курсу на момент подачі заявки, а не на момент, коли гроші приходять на рахунок, через курсові коливання стартап може отримати ще менше грошей, ніж очікував спочатку.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb