Литва з липня може відновити сполучення з Україною, - міністр

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус заявив, що з 1 липня ймовірно відкриються деякі міжнародні напрямки поза Шенгенською зоною, серед яких Україна та Грузія

Про це повідомляє литовський портал Delfi.

"З 1 липня, ймовірно, відкриються певні маршрути поза Шенгеном, але робити це масово було б необачно - такого точно не буде. Ми сподіваємося, що з Грузією, Україною, можливо, зможемо зав'язати відносини, як ми уявляємо, наприклад з Ізраїлем, але останнім часом там ситуація погіршилася", - сказав Лінкявічус.

Литовський міністр зазначив, що його країна у питанні відкриття кордонів застосовує критерій "не більше 25 випадків коронавірусу на 100 тис. жителів", тому до Литви поки не впускають жителів Швеції, Португалії та Великої Британії.

Лінкявічюс також підтвердив, що через високу захворюваність країна поки не планує відновити рейси із Великої Британії.

Коментуючи заклик Єврокомісії з липня відкрити зовнішні кордони, Лінкявічюс зазначив, що це лише рекомендація.

"Ми намагаємося робити це у межах регіону, демонструючи приклад всім, з 15 травня ми створили балтійський простір вільного пересування і довели, що ми повинні якомога більше координувати, узгодити дії. Якщо говорити про перше липня, то, знову-таки буде схожа ситуація, ми обговорюємо критерії, ми ввели критерій 25 випадків на 100 тис. жителів", - сказав міністр.

Наразі в'їзд до Литви без обмежень дозволений громадянам 28 країн. При цьому громадяни Литви можуть повернутися на батьківщину з будь-якої країни.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb