У США спробували звалити пам’ятник колишньому президенту біля Білого дому

У Вашингтоні група людей спробувала звалити пам’ятник колишньому президенту США Ендрю Джексону біля Білого дому

Як повідомляє DW, люди з натовпу накинули мотузку на статую вершника, намагаючись перекинути її.

На одній зі сторін монумента чорними літерами написали слово "вбивця".

Поліція розігнала за допомогою перцевого газу натовп з декількох сотень людей, щоб не дозволити їм здійснити задумане.

Ендрю Джексон, який був президентом США з 1829 по 1837 рік, закидають те, що він був раюовласником, а також масово переселяв індіанців у резервації, щоб розчистити територію для європейських поселенців.

Нагадаємо, у США та Європі прокотилася хвиля випадків вандалізму, де учасники масових заворушень паплюжать і скидають пам'ятники видатним історичним особистостям, яких вони звинувачують у проявах расизму, участю у побудові колоніальних імперій чи будь-яких пригніченнях неєвропейців. Зокрема, були сплюндровані статуї Христофора Колумба, видатного мореплавця та першовідкривача з Генуї, який першим з європейців досяг узбережжя Америки у 1492 році: одній з них відірвали голову, іншу - скинули в річку. Крім того, було спаплюжено монумент 54-й бригаді збройних сил у Массачусетсі - першого військового з'єднання, сформованого з чорношкірих солдатів, що брало участь у громадянській війні на боці федеральної влади.

У Нью-Мексіко місцеві мешканці організували патрулювання, щоб захистити монумент засновнику та першому губернатору провінції. Після того, як натовп атакував захисників монументу та збив одного з них з ніг, після чого збитий з ніг відкрив вогонь по нападниках, поранивши одного з них.

У Європі британська влада була змушена приховати в захисні коробки деякі пам'ятники, включаючи статую прем'єра середини XX століття Вінстона Черчилля.

В англійському місті Пул тимчасово прибрали пам'ятник засновникові скаутського руху Роберту Бадену-Пауеллу через загрозу зруйнування. Крім того, в англійському Лестері вимагають прибрати монумент національному герою Індії Махатмі Ганді. Всіх зазначених історичних діячів учасники заворушень звинувачують у "расизмі".

У Франції сплюндрували пам'ятник де Голлю, назвавши його "работорговцем".

Натомість, в Німеччині комуністи встановили пам'ятник Леніну.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb