Рожкова: "До кінця року очікуємо побачити найнижчі в історії України ставки за кредитами"

Нацбанк до кінця року очікує побачити найнижчі в історії України ставки за кредитами за умови збереження макроекономічної стабільності та забезпечення і посилення прав кредиторів

Про це повідомила на брифінгу перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова, передає ЕспресоTV.

"Якщо збережеться макроекономічна стабільність, а права кредиторів будуть забезпечені й посилені, то ми до кінця року очікуємо побачити найнижчі в історії України відсоткові ставки за кредитами", - сказала Рожкова.

Чиновниця зазначила, що це стало можливим завдяки уповільненню інфляції, стабільності на валютному ринку та стабільній роботі банківського сектору.

"Вперше Україна входить в зону одноцифрових відсоткових ставок. Це дуже позитивний момент, після зниження нашої облікової ставки ми можемо бачити, як більшість банків знижує ставки за депозитами і вже є одноцифрові ставки за депозитами. Звичайно, це в перспективі призведе до зниження вартості кредитних ресурсів", - наголосила Рожкова.

Водночас перша заступниця голови НБУ зазначила, що наразі регулятор стурбований швидкими темпами зростання незабезпеченого споживчого кредитування. За її словами, Нацбанк очікує, що більше ніж 10% незабезпечених кредитів можуть стати непрацюючими внаслідок кризи.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb