Генсек ООН у новому докладі розповів про порушення Росією прав людини в окупованому Криму, - Кислиця

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш на виконання резолюції Генасамблеї оприлюднив доповідь, у якій розповів про порушення Росією прав людини в окупованому Криму

Про це розповів постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, передає "Укрінформ".

"У доповіді Генсека ООН Автономна Республіка Крим і місто Севастополь чітко визначені як тимчасово окуповані Російською Федерацією території України. Крім того, наголошується, що Росія продовжує застосування на окупованих територіях свого кримінального законодавства. Такі дії є черговим порушенням окупантом міжнародного гуманітарного права", - сказав Кислиця.

Дипломат зазначив, що Гутерріш також вказав на блокування Росією доступу Управління верховного комісара ООН з прав людини на півострів для моніторингу ситуації на місці.

За словами Кислиці, в документі також наведено конкретні факти порушень прав підсудних, а також відсутність неупередженого публічного судочинства. При цьому наголошується, що затримані не мають належного захисту, їм не дозволяють зустрічатися з консулами України. Окремо йдеться про тортури і примусове переміщення підсудних і засуджених на територію Росії.

Дипломат розповів, що в доповіді акцентовано увагу на тривалій практиці обшуків і рейдів, перш за все проти кримських татар, порушеннях свободи зібрань, свободи слова, забороні діяльності Меджлісу, порушеннях релігійних прав. Крім того, документ наголошує на незаконності автоматичного поширення громадянства РФ на українців, які проживають у тимчасово окупованому Криму.

"Ми вдячні Генеральному секретарю та іншим установами ООН за постійний моніторинг порушень з боку Росії прав людини і міжнародного гуманітарного права на Кримському півострові. Важливо, що про це говорить не тільки Україна і її партнери, а й виходять офіційні документи ООН із чітким відображенням наслідків російської окупації", - сказав постійний представник України.

Кислиця також позитивно оцінив заклик ООН до Росії дотримуватися міжнародних зобов'язань і наголосив, що доповідь Гутерріша стане "допоміжним інструментом" міжнародного тиску на Росію з метою деокупацію Криму і залучення її до міжнародно-правової відповідальності.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb