Не всюди побудовані берегові укріплення, влада не знає, що робити, - Княжицький про негоду у західних областях

Народний депутат від фракції "Європейська солідарність" Микола Княжицький розповів про наслідки негоди у західних областях та рішення, які має прийняти влада

Про це він сказав в ефірі програми "Говорить Великий Львів", передає Еспресо.TV.

"По-перше, після повені у 2008 році наслідки були набагато більші, зокрема, в горах, але менші, можливо, на Дністрі, там трішки нижче. В чому основна проблема? За два дні вилилося води стільки - скільки мало вилитись за 2,5 місяці. А останні 36 днів на Гуцульщині не припинявся дощ. Це природа. Так, це глобальне потепління. Але раніше теж так було. Ліси почали вирубувати в Карпатах у 1860 році. Тобто, всі знають, що повені в Карпатах були тоді, коли ліси взагалі ніхто не рубав. Повені мають іншу причину - звичайно, що вирубка лісів на це впливає, бо збільшуються зсуви. Цього разу зсуви були на абсолютно рівних частинах. Тому що не було де подітися воді. Де вода не підійшла? Там, де зробили габіони і укріплення після 2008 року", - розповів депутат.

Він зауважив, що укріплення почали робити у 2008, зупинили, а побудували після 2013 року.

"Але чому людей затоплювало? Тому що архітектури немає, тому що дозволяють людям будуватися в заплавах. Там, де вода заходить - всі ці будинки в ній опиняються. В нас зараз в центрі Львова проголосували депутати - можна будувати, що хочеш... без згоди головного архітектора, а там давно це роблять. В цьому є величезна проблема. Тепер питання, яким чином подолати наслідки? Владу можна буде оцінювати за тим, яким чином ці наслідки будуть подолані. Бо габіони і берегові укріплення не всюди побудовані. Це безумовно треба зробити. Наприклад, Верховинський район, ціла низка сіл відрізані від суспільства. Показали вчора, що прилетів туди гелікоптер, вивіз двох вагітних для картинки. В селах купа людей з коронавірусом, вони не можуть звідти вийти і влада не знає, що робити, а дорогу скоріше, ніж за кілька місяців там не зроблять. От в ці критичні місця треба звернути увагу - допомогти тим людям. Гроші, які забрали від COVID - 19 і кинули на "нібито дороги", щоб їх розікрасти. Зараз треба забрати з тих "нібито доріг" і кинути на подолання цих наслідків, - заявив Княжицький.

  • Нагадаємо, 22 червня в Івано-Франківській області через різке погіршення погодних умов та сильні дощі почалися паводки, усі засоби МВС спрямовані для боротьби зі стихією у регіоні.
  • У зв'язку з стихійним лихом у західних областях, спричиненого паводком, "Європейська Солідарність" вимагає негайного виділення Кабміном коштів з Резервного фонду на подолання катастрофи.
  • Влада Прикарпаття заявила, що проситиме в уряду на подолання наслідків червневої повені орієнтовно 400 млн грн.
  • Для допомоги з подолання наслідків повеней в Івано-Франківській області туди перекинули додатково 150 нацгвардійців.
  • На заході України через негоду підтоплено 285 населених пунктів, зруйновано 64 мости.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb.