У Чехії померла українська скульпторка Марія Леонтович-Лошак

У середу, 24 червня, у Празі на 94-му році життя померла українська скульпторка, майстриня декоративного мистецтва племінниця автора "Щедрика" Миколи Леонтовича Марія Леонтович-Лошак

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Марія Леонтович-Лошак була активним членом української громади, за часів комуністичного режиму пережила репресії, які зачепили, зокрема, її батька Івана Леонтовича (1893-1970) - перекладача, стенографіста Центральної Ради (1918 р.).

У 1952 році Марія Леонтович-Лошак закінчила Українську студію пластичного мистецтва в Празі, вчилась у відомого скульптора Костя Стаховського, від якого перейняла захоплення анімалістичною пластикою. Далі навчалась у празькій Академії мистецтв, яку закінчила в 1953 році, була членом об'єднання чеських образотворчих митців "Манес" і празького об'єднання жінок-художниць "Феміна", співала в празькому українському хорі святого Володимира.

Витвори Марії Леонтович-Лошак демонстрували на багатьох виставках, одна з останніх - за присутності авторки у музеї міста Розтоки під Прагою в 2018 році.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb