76 років тюремних вироків на шістьох: Україна закликала світ посилити санкції проти РФ за репресії в окупованому Криму

Міністерство закордонних справ висловило протест у зв’язку з продовженням переслідування незаконно утримуваних в Росії громадян України щодо сфабрикованих звинувачень у тероризмі

Про це повідомляє пресслужба міністерства.

12 листопада 2019 року Муслім Алієв був протиправно засуджений до 19 років ув’язнення, Інвер Бекіров – 18 років, Вадим Сірук – 12 років, Рефат Алімов – 8 років, Арсен Джепаров – 7 років, Емір-Усеїн Куку – до 12 років ув’язнення.

"Розглядаємо це рішення як підтвердження протиправного застосування Росією національного кримінального законодавства для політично вмотивованої репресивної кампанії з переслідування громадян України, що є порушенням зобов’язань Росії як держави-окупанта відповідно до міжнародного гуманітарного права", - йдеться у повідомленні.

Окремо фіксується як порушення міжнародного права переміщення підсудних та засуджених з Криму на РФ, а також недопущення їх зустрічей з консулами України.

"Російська Федерація має негайно звільнити незаконно утримуваних громадян України та у повному обсязі виконати резолюції Генеральної Асамблеї ООН "Територіальна цілісність України" від 27 березня 2014 року, "Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим і м. Севастополь (Україна)" 2016-2019 рр., а також наказ Міжнародного суду ООН щодо запобіжних заходів у рамках позову України проти Російської Федерації стосовно застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації", - йдеться у заяві.

Там також закликали світ посилити політико-дипломатичний та санкційний тиск на РФ з метою припинення Росією порушень її зобов’язань відповідно до міжнародного права та прав людини у окупованому Криму, звільнення усіх незаконно утримуваних громадян України та відновлення територіальної цілісності у міжнародно визнаних кордонах.