"Перешкоджання діяльності журналістів", - Інститут масової інформації про недопуск херсонських ЗМІ до Зеленського

В ІМІ заявили, що влада не має права ділити ЗМІ на лояльні та нелояльні

Про це очільниця відділу моніторингу свободи слова ІМІ Катерини Дячук розповіла в коментарі виданню "Букви".

“Оскільки лояльні журналісти, ми всі розуміємо, це ті журналісти, які не будуть об’єктивно висвітлювати усі позиції сторін і будуть робити таку собі “теплу ванну” для влади. В тому числі, це зараз робиться для пана Зеленського”, – відзначила Дячук.

За її совами, останнім часом обмеження представників ЗМІ під час поїздок Зеленського спостерігається регулярно.

“Ми фіксуємо таку тенденцію, що в регіонах під час робочих поїздок спостерігається така обмеженість певних ЗМІ і це аргументується карантинними обмеженнями, наприклад, такий випадок ми зафіксували на початку червня на Хмельниччині, коли також журналісти скаржились, що їх не допускають висвітлювати робочий візит пана Зеленського. Зараз у нас стався такий інцидент в Херсоні. І власне, те, що журналісти організували такий флешмоб, коли вони виходять з порожніми сторінками, це показує якраз саморегуляцію медіаспільноти на регіональному рівні і це до себе увагу привертає і виносить цю ситуацію на всеукраїнський рівень, тому що ми бачимо, що цей флешмоб вийшов за межі Херсонської області”, – зазначила представниця ІМІ.

Читайте також: Пусті сторінки та прихований текст: журналісти Херсонщини влаштували флешмоб через відмову в акредитації під час візиту Зеленського

Вона також наголосила, що акредитація не має бути умовою допуску чи не допуску журналіста на заходи, які проводить влада.

“Щодо того, акредитація чи не акредитація, ми знаємо, що є в законі “Про інформацію” стаття 26 і там чітко говориться, що навіть, якщо є та акредитація – вона не має бути умовою допуску чи не допуску журналіста на заходи, які проводить влада. Отже, в цій ситуації, що сталася сьогодні в Херсоні ми можемо вбачати ознаки перешкоджання професійній діяльності журналістів”, – пояснила вона.

Дячук заявила, що в ІМІ помітили тенденцію, коли вимоги щодо обмеження журналістів висуває Офіс президента і це пояснюється карантинними обмеженнями.

“Водночас, якщо місцева влада робить списки акредитації, то вона має мати документи, де будуть прописані ті обмеження, на які вони посилаються. Наприклад, постанову Кабміну. […] Така закритість влади у нас спостерігається, і ця тенденція з карантином посилилась. В деяких моментах дуже “добре” використовувати якісь карантинні обмеження для не допуску журналістів, які не подобаються владі”, – додала вона.

  • Нагадаємо, в жовтні 2019 року кілька українських журналістів повідомили про відмову в акредитації на пресмарафон президента Володимира Зеленського. У ОПУ заявили, що причина відмови - "таймінг".

  • 19 травня перед другою масштабною прес-конференцією Зеленського журналісти ряду ЗМІ заявили про те, що Офіс президента відмовив їм у акредитації на пресконференцію Володимира Зеленського 20 травня

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb