Гостра фаза ліквідації наслідків повені в західних областях триватиме 10 діб, - Аваков

МВС перекинуло у постраждалі від повені райони західних областей усі можливі сили - техніку та особовий склад Нацполіції, рятувальників та Нацгвардію, а також авіацію МВС - 4 гвинтокрили та 2 літаки

Про це ввечері у п'ятницю, 26 червня 2020 року, заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков під час ефіру на одному з телеканалів, передає Еспресо.TV із посиланням на пресслужбу міністерства.

"На щастя, такої страшної повені, як три дні тому, вже немає. Вода сходить. Проте, цю повінь ми оцінюємо більш масштабною, ніж в 2008 році. У нас залишилася інша велика проблема - за ці 3 дні катаклізмів затопило близько 5 тис. колодязів питної води. І сьогодні я передивлявся, як працюють наші гелікоптери ДСНС та Національної гвардії, вони в основному везуть у відрізані райони питну воду і продукти харчування. У нас немає реально нормальної питтєвої води. Її тяжко доставити, тому що більшість доріг перекриті або пошкоджені", - пояснив міністр.

За його словами, через повінь загинуло троє людей, 2-3 людини зникли безвісті.

"У 2008 році - було 38 людей. Чому так трапилося? Чому ми маємо не такі тяжкі наслідки з точки зору загиблих людей? Вчасно надіслали сигнал, що не потрібно вибиратися. Коли потрібно, ми забирали їх гелікоптерами. Вчора, наприклад, 2-х породіль вивезли і постійно туди везуть воду, забирають хворих… Поганий момент був із підтопленням лікарні у Галичі, де прийшлося евакуйовувати лікарню, в якій лікувалися хворі на коронавірус. Хворих довелося евакуювати за спеціальною процедурою в Івано-Франківську лікарню", - розповів Аваков.

Міністр внутрішніх справ зазначив, що для ліквідації наслідків повені задіяно близько 1500 поліцейських, нацгвардійців та рятувальників.

"Ми кинули туди всю техніку, яку тільки можна. Працюють 6 одиниць авіаційної техніки - від санітарного гелікоптера до тих, які возять вантаж і людей, транспортні літаки. Там працює гірськопатрульна рота Національної гвардії. Ми кинули туди всі сили, які можна, але все рівно є тяжка ручна робота, коли люди просто розбирають завали переплетених дерев, які перегороджують мости. Це гігантська проблема. 10 діб буде йти така гостра фаза, коли ми будемо ліквідовувати найпроблемніші ділянки", - зазначив очільник МВС.

Аваков нагадав, що для ліквідації наслідків повені з резервного фонду держбюджету виділено близько 672 млн грн.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb