Після 140 днів коаліціади Ірландія отримала нового прем'єра

Новим прем'єрміністром Ірландії в суботу, 27 червня 2020 року, став провідник центристської партії "Фіанна Файл" Мішель Мартін

Таким чином, закінчився найдовший процес формування уряду після виборів, який тривав 140 днів, передає Еспресо.TV з посиланням на Dziennik.pl.

Згідно з коаліційною угодою, яку напередодні ввечері схвалили члени трьох партій - "Фіанна Файл", правоцентристська "Фіне Гел" і Зелена партія - Мартін керуватиме урядом до грудня 2022 року, після чого чинний прем'єрміністр Лео Варадкар з "Фіне Гел" змінить його у другій половині терміну.

"На виборах, що відбулися 8 лютого, три партії - ліва "Шинн Фейн", а також "Фіанна Файл" та "Фіне Гел" - вибороли однакову кількість місць, але їхніх результатів недостатньо для того, щоб будь-яка з них створила коаліцію з меншими групами або створила уряд меншості . У цій ситуації єдиним реальним рішенням виявилася доповнені "зеленими" коаліція ФФ та ФГ - двох партій, що десятиліттями домінували на ірландській політичній арені, але через історичні розбіжності розглядали один одного як своїх головних конкурентів", - зазначається у повідомленні.

Оскільки трипартійна коаліція має надійну більшість у парламенті, результат голосування було легко передбачити.

Кандидатуру Мартіна підтримали 93 депутати, проти - 63.

Через необхідність збереження соціальної відстані через епідемію коронавірусу депутати зібралися не в будівлі парламенту, а в конференц-центрі в Дубліні.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb