Польща обирає президента

У неділю, 28 червня 2020 року, в Республіці Польща проходять чергові вибори глави держави

Подробиці із посиланням на Gazeta Wyborcza розповідає Еспресо.TV.

Дільниці для голосування відкрилися рівно о 7:00.

Скористатися своїм виборчим правом поляки зможуть до 21:00.

З огляду на пандемію Covid-19 цьогорічні вибори у Польщі проходять в умовах карантину.

Ті, хто прийшов проголосувати, мають зберігати соціально безпечну дистанцію, а також обов'язково окристуватися маскою.

При цьому як влада, так і опозиція закликають польських виборців обов'язково прийти і проголосувати.

На думку оглядачів, через коронавірус та літній період явка може виявитися низькою.

Довідка

У понеділок, 22 червня, було оприлюднено результати соцопитування на замовлення видань Dziennik, Gazeta Prawna та RMF FM, згідно з якими чинний президент Польщі, представник керівної правоконсервативної партії "Право і справедливість" Анджей Дуда може програти у другому турі кандидату від ключової опозиційної ліберальної сили "Громадянська коаліція", меру Варшави Рафалу Тшасковському.

У першому турі за чинного президента готові проголосувати 41,5% респондентів, тоді як Рафал Тшасковський набрав би 28,3%. На третьому місці - антисистемний кандидат Шимон Головня з 8,6%.

Водночас, у другому турі Рафала Тшасковського підтримали б 46,9% опитаних, тоді як Дуду - 45,8%. Ще 4,4% респондентів відповіли, що поки не визначилися з вибором, і 3% кажуть, що не збираються голосувати.

Слід зазначити, що Дуда підтримує традиційні польські родинні та суспільні цінності, а також виступає за зміцнення військової міці перед загрозою вторгнення з боку Росії. Також він проти "агресивної сексуалізації" дітей та ідеології ЛГБТ-руху, який він вважає більш руйнівною, ніж комунізм.

Дуда користується ширшою підтримкою на сході та в центрі країни, тоді як Тшасковського, окрім як у Варшаві, підтримують передусім на заході та півночі, які більше контактують з рештою Європи і де порівняно вищій рівень життя населення.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb