У Франківську помер відомий фахівець з видобування вуглеводнів, академік Василь Бойко

В Івано-Франківську припинило битися серце доктора наук, професора, академіка Бойка Василя Степановича

Цю звістку сьогодні, 28 червня 2020 року, повідомив франківський міський голова Руслан Марцінків, передає Еспресо.TV.

“Вчора на 78-у році життя відійшов у вічність Бойко Василь Степанович - доктор наук, професор, академік. Пан Василь 30 років очолював міський осередок "Просвіти". Мої співчуття рідним та близьким", - йдеться у дописі на сторінці мера у Фейсбуці.

Як зазначається на офіційному сайті Івано-франківського національного технічного університету нафти і газу,  Василь Бойко був заслуженим діячем науки і техніки України, лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки, почесним працівником "Укргазвидобування".

Після закінчення середньої школи (1959) працював газозварювальником, оператором з видобування і транспортування газу в Стрийському газопромисловому управлінні (1960-1962) З 1962 році  навчався і закінчив з відзнакою Львівський політехнічний інститут (1967). Навчався в аспірантурі при Івано-Франківському інституті нафти і газу за заочною формою (1970-1972), захистив кандидатську дисертацію в Івано-Франківському інституті нафти і газу (1972), а відтак докторську в Московському інституті нафти і газу ім. І.М.Губкіна.(1989).

Після закінчення вищого навчального закладу працював в Івано-Франківькому національному технічному університеті нафти і газу (ІФНТУНГ) на посадах старшого лаборанта (з 1967) асистента (з 1968), старшого викладача (з 1970), заступника декана газонафтопромислового факультету (1973-1976), доцента (з 1974) і професора (з 1990).

Бойко був фахівцем у галузях видобування нафти і газу, гідрогазомеханіки, розробки нафтових і газових  родовищ, підвищення нафтогазовилучення із пластів, експлуатації та ремонту нафтових і газових свердловин.

Створив свою наукову школу, розробив новий науковий напрям з підвищення нафтовилучення керованими дисперсними системами. Він є автором і співавтором 315 наукових публікацій, у т.ч. 63 книг, серед них 38 підручників і навчальних посібників із перевиданнями, 7 словників-довідників, 3 енциклопедій, 11 монографій, 25 патентів та авторських свідоцтв на винаходи, 20 галузевих керівних документів . Під його керівництвом виконано 4 кандидатських і 3 докторських дисертації.

Під його керівництвом і за участю складено багато проектів розробки нафтових і газових родовищ України. 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb