Вибори-2020 у Білорусі: нараховується вже 17 політв'язнів, їхня кількість зростає

У Білорусі список людей, переслідуваних за політичними мотивами, активно поповнюється блогерами

Не виключено, що найближчим часом до переліку політв'язнів правозахисники включать Ігоря Лосика (Telegram-канал "Білорусь головного мозку") та Володимира Цигановича (MozgON). Про це 27 червня 2020 року передало RFI, інформує Еспресо.TV.

Стосовно затриманого 25 червня блогера Лосика порушено кримінальну справу за статтею 342 Кримінального кодексу Республіки Білорусь: організація і підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок, або активна участь в них. З цієї ж статтею заведено справу й проти Цигановича.

"Кримінальне переслідування блогерів носить політичний характер", - вважає юрист правозахисного центру «Вясна» Валентин Стефанович. За його словами, офіційне визнання (або невизнання) Лосика й Цигановича новими білоруськими політзкалюченнимі відбудеться після того, як правозахисники дізнаються, "в межах якої сами вони проходять і в чому підозрюються".

Хто вже в списку:

Сергій Петрухін - блогер з Бресту, автор YouTube-каналів "Народний репортер" та "YouTube-депутати". Затримано за ст. 342 Кримінального кодексу Білорусі: організація і підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок. Справа заведена після подій 29 травня у Гродно.

Володимир Неронський - блогер, автор YouTube-каналу "Слуцьк для життя". З 8 травня 2020 роки відбував 40 діб адміністративного арешту. Зараз знаходиться в СІЗО Мінська, на нього заведено кримінальну справу за ст. 342 і ст. 369 (образа представника влади).

Віктор Бабарико - претендент у кандидати на посаду президента, затримано 18 червня разом з сином Едуардом, коли прямував до ЦВК для подання зібраних підписів. 21 червня Бабарико було пред'явлено звинувачення за cт. 243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі), ст. 235 (легалізація коштів, здобутих злочинним шляхом), ст. 210 (крадіжка в особливо великому розмірі), ст. 209 (шахрайство), а також за ст. 430 (одержання хабара) та ст. 431 (дача хабара). Бабарико не згоден з пред'явленим звинуваченням, його захисники наполягають "на його повній невинуватості".

Едуард Бабарико - керівник ініціативної групи претендента в кандидати на посаду президента Віктора Бабарико. Пред'явлено обвинувачення за ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі.

Володимир Дударєв - координатор ініціативної групи Віктора Бабарико по Могильовської області, ексзаступник голови Могильовського міськвиконкому.

Світлана Купрєєва - подруга сім'ї Віктора Бабарика та координатор його ініціативної групи по одному з районів Мінська. Купрєєва підозрюється в "ухилянні від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі".

Сергій Тихановський - харизматичний блогер, "народний герой", автор популярного YouTube-каналу "Країна для життя". 8 червня Тихановському та ще шести затриманим 29 травня у Гродно пред'явлено звинувачення по ст. 342 КК, пізніше йому висунули обвинувачення ще за ст. 191 (перешкоджання здійсненню виборчих прав громадян).

Дмитро Фурманов - член ініціативної групи з висунення в президенти Світлани Тихановської. Звинувачується за ст. 342.

Вергілій Ушак - оператор, який 29 травнязнімав пікет у Гродно. Звинувачується за ст. 342.

Олександр Аранович - член команди YouTube-каналу "Країна для життя", водій автобудинку. Звинувачується за ст. 342.

Артем Саков - член ініціативної групи з висунення в президенти Світлани Тихановської. Звинувачується за ст. 342.

Андрій Новиков - волонтер групи Світлани Тихановської. Звинувачується за ст. 342.

Василь Бобровський - житель Гродно, затриманий під час пікету зі збору підписів в рідному місті. Звинувачується за ст. 342.

Володимир Наумик - член групи Світлани Тихановської. Затримано після пікету у Гродно, Звинувачується за ст. 342.

Іван Комар і Микита Ємельянов - анархісти, засуджені 12 лютого цього року на 7 років колонії посиленого режиму. У вересні 2019 року вони жбурнули в будівлю Мінського міського суду дві лампочки з фарбою. Вночі 13 жовтня вони ж кинули ємність із запальною сумішшю в двері СІЗО № 1 по вулиці Володарського (загоряння не сталося). За тиждень суміш загорілася на тих же дверях, покриття було пошкоджено, експертиза оцінила загальний збиток на суму менше 150 білоруьских рублів (близько 70 євро). Після апеляційної скарги суд зменшив термін покарання Комара до 3,5 років колонії посиленого режиму, а Ємельянову - до 4 років колонії посиленого режиму.

Михайло Жемчужний - громадський активіст, засуджений 2015 року судом Вітебської області до 6,5 років позбавлення волі у виправній колонії в умовах суворого режиму і позбавлення права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих обов'язків терміном на 2 роки і 8 місяців.

"Дії білоруської влади дають підстави вважати, що список політв'язнів буде постійно розширюватися", - наголошує RFI.

Так, у п'ятницю 26 червня в різних містах країни відбулися нові затримання членів ініціативної групи Світлани Тихановської й учасників акцій "Ланцюг солідарності", повідомляє правозахисний центр "Вясна". В Орші затримано ще одного блогера, адміністратора Telegram-каналу "Орша для життя". У Мінську затримали активіста Івана Пруста, котрий телефонував до РУВС і цікавився, де можна ходити містом, щоб не потрапити в автозак - причиною інтересу стали масові затримання людей в черзі за купівлею товарів з де-факто забороненою нині в Білорусі національною символікою в сувенірній крамниці Symbal.by. Записана ним телефонна розмова набрала популярність в мережі, а Пруста затримали за "дрібне хуліганство".

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb