Голосування про зміни до Конституції РФ в анексованому Криму матиме політичні та правові наслідки, - МЗС

Організація Росією голосування про внесення змін у Конституцію РФ на окупованій території анексованого Криму матиме для неї політичні та правові наслідки

Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар, передає "Інтерфакс-Україна".

"Міжнародне співтовариство має доволі широкий інструментарій для відповідного реагування: від політичних заяв про засудження дій РФ до невизнання результатів стосовно окупованих територій і розширення санкційного та політичного тиску", – зазначив він.

Боднар додав, що Україна звернулася до міжнародних партнерів із проханням засудити організацію голосування на тимчасово окупованих територіях Криму і Донбасу, зокрема за допомогою посилення санкційного тиску на Російську Федерацію.

"По-перше, ми очікуємо політичної солідарності щодо того, що голосування, особливо на окупованих територіях, вважаються нелегітимними. По-друге, щодо осіб, які організували таке голосування, будуть застосовані персональні санкції – недопущення на території держав, із боку яких застосовуються такі санкції. Упевнений, що світова спільнота справедливо побачить, наскільки російська влада намагається примушувати населення на окупованих територіях здійснювати політичні кроки на догоду кремлівському керівництву", – пояснив він.

Заступник глави МЗС також висловив надію на те, що громадяни України, які перебувають на окупованих територіях, відмовляться брати участь у так званому голосуванні. Він також зазначив, що українців, яким дали російські паспорти, заохочують іти на голосування.

"Тут є подвійний сенс: перше – продемонструвати нібито "своє право" на окуповані території, що є прямим порушенням суверенітету України, друге – це штучно збільшити кількість голосуючих за продовження терміну перебування Путіна при владі", – додав Боднар.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb.