Чергове порушення міжнародного права, - Джапарова про відкриття залізничного вантажного сполучення через "Керченський міст"

Запуск вантажного залізничного сполучення через так званий "кримський міст" є протиправним, і Україна проситиме Арбітражний трибунал, який веде справу проти РФ щодо порушення Конвенції ООН з морського права, розглянути законність будівництва мосту

Про це Укрінформу заявила перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, коментуючи повідомлення про запуск вантажних поїздів через "Керченський міст".

За словами Джапарової, запуск російською окупаційною адміністрацією вантажного залізничного сполучення є протиправним, власне, як і сам міст є незаконною спорудою.

"Його було побудовано всупереч Конвенції ООН з морського права 1982 року. Не було отримано згоди України як прибережної держави на його будівництво. Відсутні екологічні оцінки його будівництва", - підкреслила вона.

Джапарова підкреслила, що на всіх етапах будівництва Росією мосту українська сторона забезпечувала належне реагування. Зокрема, йдеться про направлення російській стороні нот протесту, поширення відповідних санкцій на юридичних та фізичних осіб, причетних до будівництва.

"Відкриття залізничного сполучення через "Керченський міст" – черговий факт порушення Росією міжнародного права та законодавства України. Будемо просити Арбітражний трибунал, який розглядає нашу велику справу проти Російської Федерації щодо порушення нею Конвенції ООН з морського права, розглянути також питання законності будівництва і продовження робіт щодо функціонування цього мосту. На нашу думку, ці дії лише загострюють спір, про що буде поінформовано трибунал", - наголосила перший заступник глави МЗС України.