Черговий футбольний клуб України на межі зникнення. Цього разу команда з великою історією - львівські "Карпати"

Усі негаразди через одного зі співвласників клубу, відомого олігарха Ігоря Коломойського. Така ситуація вже стає неприємною тенденцією

"Футбольний формат" глибоко проаналізував, як мільйонер "ховав" славні футбольні проекти, повідомляє Еспресо.TV.

Футбольні проекти Ігоря Коломойського

"Дніпро". Основний клуб так званого "пулу Коломойського". За багатомільйонні борги позбавлений професіонального статусу та офіційно розформований у 2019-му. Президент і основний спонсор – Ігор Коломойський.


"Кривбас" (Кривий Ріг). У 2013 році завершив свою історію в УПЛ через припинення фінансування основним спонсором Ігорем Коломойським. На даний момент "Кривбас" виступає в ЧУ серед аматорів.


"Арсенал" (Київ). За повідомленнями ЗМІ Ігор Коломойський припинив фінансування клубу в 2013 році, команда опинилась під загрозою зникнення, допоки новим власником не став Олександр Онищенко, який закрив борги клубу.


"Карпати" (Львів). Хоч сам Коломойський публічно спростовує своє право власності, відомо, що половина клубу належить саме йому через офшорну компанію "КрисалХолдингс". Поточного фінансування клубу Коломойський не здійснює. "Карпати" посідають останнє місце в УПЛ.


"Волинь" (Луцьк). Офшор "МантімусКомершиал Лтд", який пов’язують з наближеним до Ігоря Коломойського луцьким політиком Ігорем Палицею, є основним засновником клубу. "Волинь" претендує на вихід в УПЛ. Очевидно, що нині Коломойський безпосередньо не має стосунку до фінансування клубу, натомість спонсором ФК є його соратник Палиця, задля політичного впливу у регіоні.


"Нафтовик" (Охтирка). Перед початком сезону другої ліги 2018/2019 футбольний клуб "Нафтовик-Укрнафта" не пройшов атестацію на наступний сезон, тим самим припинивши своє існування.

 

Баскетбольні проекти Ігоря Коломойського

БК "Дніпро". Незважаючи на те, що в пресі Коломойського називають власником БК "Дніпро", сам олігарх цей факт спростовує. Ігоря Валерійовича часто можна помітити на матчах дніпрян ще й тому, що у складі команди виступає його син Григорій. Через пандемію коронавірусу чемпіонат України з баскетболу завершили достроково - розподіл місць провели відповідно до положення команд на момент завершення змагань. Лідирував у таблиці саме БК "Дніпро".


БК "Будівельник". Найтитулованіший український баскетбольний клуб припинив існування у червні 2018-го року. Формально президентом "Будівельника" вважався Богдан Гулямов (наприкінці 2018-го Гулямов прийняв сан священика УПЦ Московського патріархату), проте преса писала про повноцінний контроль над клубом групи "Приват" Ігоря Коломойського.


БК "Кривбасбаскет". Влітку 2008-го за сприяння групи "Приват" було створено Українську Баскетбольну Лігу (УБЛ), як альтернативу Федерації баскетболу України. У неофіційному турнірі взяли участь 10 клубів, які пов’язували з Ігорем Коломойським, а тріумфував у турнірі криворізький "Кривбасбаскет". У 2013-му клуб було розформовано.


БК "Одеса". Ще один клуб приватівської "п’ятірки" або ж "сімки", як часто називали у пресі БК, пов’язані з групою "Приват" Ігоря Коломойського. У певний період часу Одесу, як і Львів, представляли одразу дві команди у двох паралельних чемпіонатах. Зараз в елітному баскетбольному дивізіоні виступає БК "Одеса", створений у 2017-му році. Подібна історія спіткала футбольний "Дніпро", покинутий олігархом, замість якого в УПЛ виступає "Дніпро-1".


БК "Політехніка Галичина". Бронзовий призер сезону 2008/2009 років альтернативної УБЛ. Офіційно президентом клубу вважався Ігор Лазорко, топменеджер групи "Приват", який з 2009-го до 2015-го року очолював держкомпанію "Укртранснафта" (згодом Лазорка було оголошено у розшук). У "ситі" часи за львів’ян виступали якісні легіонери, однак починаючи з 2016-го за "політехів" грають молоді українські баскетболісти. Нині "Політехніка" виступає у Вищій лізі, другому дивізіоні в ієрархії українського баскетболу.


БК "Говерла". Синхронно з іншими "приватівськими" клубами краху зазнала "Говерла". Один з найкращих БК минулого десятиліття у 2015-му пережив шокову терапію, пертурбації з власниками і зміну вектора. Як і львівська "Політехніка", виступає нині у другому баскетбольному дивізіоні.


БК "Ферро-ЗНТУ". Ще один клуб, що пов’язують з групою "Приват" (у певний період часу клуб фінансував також Запорізький національний технічний університет). Неодноразовий володар Кубка Суперліги та медаліст чемпіонатів України. Через проблеми з фінансуванням припинив існування у червні 2015-го року.


БК "Дніпро-Азот". Баскетбольний клуб, який має аналогічне ім’я з одним із найбільших хімічних підприємств України, що спеціалізується на виробництві аміаку і азотних добрив. У 2015-му клуб з Кам’янського припинив існування разом з іншими "приватівськими" колегами. Зараз місто в Суперлізі представляє БК "Прометей", заснований у серпні 2018-го.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb.