Гройсман звернувся до Зеленського: У децентралізації зараз маємо хаос і абсурд, потрібен діалог з громадами 

У реформі децентралізації зараз маємо хаос і абсурд, який породили сумнівні рішення про оптимізацію районів і невизначеність повноважень різних рівнів влади. Сама ж реформа стартувала в 2014 році і була визнана усіма міжнародними партнерами України найбільш успішним перетворенням. Тепер лише розумний діалог з громадами та представниками місцевого самоврядування дозволить завершити реформу правильно і в інтересах громадян

Про це в ефірі телеканалу “Україна 24” сказав Володимир Гройсман.

Він закликав всі зацікавлені сторони, а зокрема президента Володимира Зеленського налагодити діалог  з громадами, як єдиний спосіб правильно завершити реформу. 

“Я до цієї реформи маю  особливе відношення і особливе ставлення. Для мене вона, як «професійне дитя”. Але, вважаю, що останні 10 місяців – це втрачений для реформи час. Треба було правильно оптимізувати райони, об’єднати громади”, - сказав Володимир Гройсман.

Він нагадав, що за час втілення реформи – упродовж останніх 5 років – не було ні конфліктів, ні резонансних подій. Натомість зараз намітилися  прямі прояви хаосу. Особливо в контексті розподілу районів, в якому багато експертів бачать втрату набутих місцевим самоврядуванням можливостей.

“Саме тому, я звертаюся до всіх – і до президента. Пане президенте, зверніть увагу на децентралізацію, на діалог з місцевими органами влади. Поспілкуйтеся про те, як завершити спокійно і правильно всю систему, щоб мати ефективне місцеве самоврядування, ефективну центральну владу і нагляд, - сказав Володимир Гройсман. – Те, що намагаються робити – це хаос і абсурд”.    

Він нагадав, що перший етап реформи надав місцевій владі можливості – передусім в фінансовому плані. Місцеві бюджети зросли в 4 рази. І це дозволило отримати в громадах доступ до освіти, медицини. Наразі постало питання зацікавленості місцевої влади у розвитку локальної економіки.

“І на місцях знають, як ефективно розподіляти кошти. Тож треба дати важелі контролю людям”, - додав Володимир Гройсман.