На виборах президента львів’яни проголосували б за Порошенка, - опитування

Якби вибори президента України відбувалися найближчим часом, більшість львів’ян віддали б свої голоси за Петра Порошенка

Такими є результати соціологічного дослідження “Соціально-політична ситуація в м. Львів” Центру соціальних і маркетингових досліджень “Социс” на замовлення телеканалу “Еспресо”. 

За даними опитування, свої голоси за Петра Порошенка (серед тих, хто визначився і готовий голосувати) на виборах Президента України віддали б 45,1% львів’ян. За Володимира Зеленського проголосували б 11,1%. Ще 8,1% підтримали б Анатолія Гриценка. 6,5% львів’ян хотіли б бачити на чолі держави Ігоря Смешка. За Андрія Садового готові проголосувати 6% мешканців Львова, за Юлію Тимошенко – 4,6%. Святослава Вакарчука обрали б главою держави 4,4%, опитаних, Олега Ляшка – 2,6%. “Свободівець” Олег Тягнибок і лідер ОПЗЖ Юрій Бойко у Львові мали б найменшу підтримку на президентський виборах – 1,8 та 1,6% відповідно. Що цікаво, понад 8% львів’ян готові проголосувати "за іншого кандидата", якого не було представлено в опитувальнику.

З-поміж політиків Петро Порошенко також користується найбільшою довірою серед мешканців міста. Позитивне ставлення до нього висловили 47,2% опитаних, негативне – 25,2%. Натомість діючий президент Володимир Зеленський викликає негативне ставлення у 51,3% опитаних, натомість позитивно його оцінюють лише 18,2% опитаних. 

Водночас на момент проведення дослідження фактично кожен п’ятий опитаний (20,6%) не міг визначитися з вибором, а 5,3% заявили, що не візьмуть участь у голосуванні. 

Опитування Центру соціальних та маркетингових досліджень “Социс” на замовлення “Еспресо” було проведено у Львові з 17 по 23 червня 2020 року методом телефонного опитування САТІ (computer assisted telephone interviews) з використанням планшетів. Загалом опитано 2 000 респондентів. Дослідження проведено в усіх адміністративно-територіальних районах міста й населених пунктах, які входять до Львівської міської ради. Результати репрезентують доросле населення Львова за такими показниками, як вік (старші 18 років), стать, а також поділ міста на райони. Статистична похибка дослідження становить 2,4% (з імовірністю 0,95).