"Газпром" виплатив Польщі $1,5 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу

"Газпром" повернув польському імпортеру PGNiG переплату за газ в розмірі 1,5 мільярда доларів відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу

Про це у Twitter написав глава PGNiG Єжи Квечінський.

"З задоволенням повідомляю – я щойно отримав підтвердження, що кошти від "газпрому" вже на нашому рахунку" - написав він.

Нагадаємо, в кінці березня в PGNiG заявили, що Стокгольмський арбітраж підтвердив, що ціна на газ за ямальським контрактом була неринковою і надмірною. Згідно з рішенням, PGNiG платитиме російській компанії за природний газ за новою формулою. Ціна буде прямо залежати від вартості газу на західноєвропейському ринку. Рішення арбітражу застосовується з 1 листопада 2014 року, тобто з дня, коли PGNiG звернулася до "Газпрому" з проханням переглянути ціну в контракті. Це означає, що російська компанія буде зобов’язана повернути PGNiG приблизно $1,5 млрд, тобто 6,2 мільярда злотих, заявили в PGNiG.

PGNiG ініціювала арбітражний розгляд проти "Газпрому" і "Газпром експорту" в 2015 році з вимогою про перегляд ціни на природний газ, що поставляється до Польщі за контрактом від 25 вересня 1996 року. Він передбачав поставку близько 10 млрд кубометрів газу на рік, мінімальна річна контрактна кількість - 8,7 млрд кубометрів на рік. Договір діє до 2022 року.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb