Україна вперше здійснила поставку газу в Румунію

Україна вперше почала тестові поставки газу в Румунію через Молдову

Про це повідомив генеральний директор ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон у Facebook.

"Сьогодні дуже продуктивний день для "Оператора ГТС України" - запустили віртуальну точку на кордоні з Польшею і здійснили першу поставку газу у Румунію через ГВС Орловка", - написав він.

Макогон зазначив, що раніше транзит у Румунію проводився лише для "Газпрому", оскільки "Молдоватрансгаз" не підписував договору на транзит газу через територію Молдови з іншими трейдерами. 

"На минулому тижні такі договори були підписані, що дозволило почати тестові поставки газу з України в Румунію через Молдову.

Макогон нагадав, що після запуску "Турецького потоку" Газпром повністю відмовився від використання Трансбалканського газопроводу для поставок газу у Турцію, Грецію, Болгарію та Румунію. 

"Тому в інтересах усіх операторів цього газопроводу (Болгарії, Румунії, Молдови та України) шукати нові спобоби його використання", - підкреслив Макогон.

Він також висловив надію, що у близькому майбутньому почнуться поставки газу і в зворотному напрямку - з півдня Європи в Україну. За його словами, що більше альтернативних джерел поставок газу, то нижчими будуть ціни на газ для споживачів України.