Закон про "спліт": НБУ прийняв повноваження з регулювання ломбардів, мікрокредитів та страхування

НБУ з 1 липня цього року прийняв повноваження з регулювання ринків небанківських фінансових послуг у рамках реалізації закону про "спліт"

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Згідно з повідомленням, з 1 липня НБУ регулюватиме діяльність небанківських фінансових установ: ломбардів. мікрофінансових організацій, кредитних спілок, бюро кредитних історій, страхових компаній, а також послуги з лізингу та рефакторингу.

За словами першоЇ заступниці голови НБУ Катерини Рожкової, метою регулятора є формування платоспроможного, стійкого, конкурентного ринку небанківських фінансових послуг в Україні з належним захистом прав споживачів цих послуг та клієнтів фінансових установ. 

Серед першочергових завдань для досягнення цієї мети НБУ виділив створення та впровадження інтегрованої моделі регулювання та нагляду за фінансовими ринками; подальше реформування та розвиток небанківського сектору згідно з провідними міжнародними практиками, Угодою про асоціацію між Україною та ЄС та іншими міжнародними зобов’язаннями України; відновлення довіри до ринку небанківських фінансових установ; посилення захисту прав та інтересів споживачів фінансових послуг; розвиток фінансових інструментів та інфраструктури фінансового ринку.

Так, за словами заступника Голови НБУ Дмитра Сологуба, одним із головних завдань є підготовка пропозицій до проєктів законів, які запровадять сучасне регулювання та нагляд за ринком, і що найважливіше – сприятимуть створенню точок зростання для бізнесу.

Зокрема, повідомили у прес-службі, НБУ розробив і передав до профільного комітету Верховної Ради ключовий проєкт закону України "Про фінансові послуги та діяльність з надання фінансових послуг". Крім того, в активній фазі розробки перебувають пропозиції нових редакцій проєктів законів "Про кредитні спілки", "Про страхування", "Про фінансові компанії".

"Незабаром розпочнеться робота над новими законами ‟Про Обов’язкове страхування цивільної відповідальності власників наземних транспортних засобів”, ‟Про страхову дистрибуцію”, - сказано у повідомленні.

У прес-службі додали, що модель регулювання та нагляду за фінансовими установами, як і нагляду за банками, здійснюватиметься за ризик-орієнтованим підходом.

Також зазначається, що нова регуляторна модель буде адаптивною та впроваджуватиметься поступово з урахуванням дійсної економічної ситуації та зважаючи на виклики сьогодення.

Так, з огляду на суттєві відмінності між банківськими та небанківськими складовими фінансового ринку наглядові функції будуть розділені. Основні наглядові повноваження щодо небанківських фінансових установ буде реалізовувати Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності небанківських фінансових послуг. Також в організаційній структурі НБУ створено окремі підрозділи, які здійснюватимуть нагляд за небанківськими фінансовими установами.

Як наголосили у прес-службі, НБУ переконаний, що в результаті вибудовування нової моделі регулювання буде створено умови для розвитку нових фінансових інструментів та бізнес-моделей, що відповідають вимогам динамічного ринкового середовища в Україні та світі.