Голова Ради НБУ Данилишин назвав "необережною" заяву Смолія про політичний тиск

Голова Ради НБУ Богдан Данилишин назвав "необережною" заяву Смолія про політичний тиск та розкритикував діяльність Нацбанку

Про це голова Ради НБУ Богдан Данилишин написав у Facebook.

За словами Данилишина, він з подивом дізнався, про подання головою Національного банку Яковом Смолієм заяви про звільнення за власним бажанням у зв’язку із "політичним тиском".

Голова Ради НБУ відзначив, що ані він особисто, ані інші члени Ради НБУ не відчували жодного політичного тиску з боку нинішнього або попереднього керівництва держави та мали безперешкодну можливість забезпечувати належну політику основних функцій НБУ.

"Враховуючи чутливість грошово-кредитної сфери, вважаю, що заяви про політичний тиск на керівництво Національного банку є необережними та створюють ризик зниження довіри іноземних інвесторів та українських громадян до державних інституцій в Україні, що, в свою чергу, матиме негативні наслідки для економіки у період кризи", - написав Данилишин.

Разом із тим, за словами Данилишина, для нього було за честь працювати з 2016 року разом із Яковом Смолієм та колективом НБУ над реформуванням банківської системи України, вдосконаленням монетарної політики та впровадженням міжнародних стандартів банківської діяльності.

"Рада Національного банку, яка відповідає за розроблення Основних засад грошово-кредитної політики та здійснення контролю за її проведенням, підтримувала діяльність Правління Національного банку у реалізації політики, спрямованої на зниження інфляції та забезпечення фінансової стабільності в державі", - зазначив він.

У той же час, Данилишин додав, що Рада НБУ неодноразово впродовж останніх років вказувала на недоліки і незбалансованість політики Національного банку, вибірковість застосування монетарних інструментів та недостатньо активну діяльність Правління Національного банку з відновлення кредитування та стимулювання економічної активності в Україні.

Зокрема, зазначив він, за результатами засідання Ради, яке відбулося 30 червня 2020 року, було прийняте рішення про те, що жорсткість грошово-кредитної політики Національного банку у 2018–2020 роках призвела до суттєвої деформації економічних стимулів діяльності банків та скорочення рівня кредитування економіки.

Данилишин нагадав, що  згідно закону України "Про Національний банк України" Голова НБУ звільняється з посади Верховною Радою України за поданням Президента України у зв'язку із заявою про відставку із зазначенням аргументів такого рішення, поданою у письмовому вигляді та прийнятою Президентом України.

"З огляду на визначений Законом порядок прийняття рішень, вважаю, що керівництву Національного банку необхідно бути стриманими у заявах та діяти у чіткій відповідності до законодавства України", - написав Данилишин.

Він також висловив переконання, що попри можливий тимчасовий період невизначеності, пов’язаний із поданням Головою Національного банку заяви про відставку та її розглядом Президентом України та Верховною Радою України, Національний банк як незалежна та професійна державна інституція забезпечить стабільність гривні та фінансового ринку України.