Місяць авторських читань у Львові став доступним для України

Розпочався найбільший транскордонний літературний фестиваль Центрально-Східної Європи

Двома вечірніми онлайн-зустрічами - спочатку з одним із найцікавіших угорських белетристів 2000-х Палом Завадою, а тоді із українською письменницею та перекладачкою Софією Андрухович - розпочався найбільший транскордонний літературний фестиваль Центрально-Східної Європи Місяць авторських читань. Зокрема - Місяць авторських читань у Львові, повідомляє кореспондентка Еспресо.TV.

Дійство, яке цього року через пандемію вимушено перейшло в онлайн-формат (а відтак  стало доступним в реальному часі слухачам та глядачам всієї України), традиційно триватиме  до 31 липня.

Фестиваль був заснований у Брно у 2000-му році,  тоді поширився на інші міста. У 2011 році до його проведення долучилася  Острава, у 2012-му -- Вроцлав і Кошіце, у 2015-му Львів. Мета – презентувати літератури країн-організаторів, а також літературу щораз іншої країни, вибраної почесним гостем і дати можливість авторам безпосереднього живого спілкування між собою та з читачами. 

Домашню лінію фестивалю цього року представляють відомі автори з України, Польщі та Чехії. А почесним гостем обрана Угорщина. Відтак щодня о 20:00 та 21:30. є нагода особисто почути не лише вітчизняних авторів, а й познайомитися із зарубіжними. Що важливо, випадковими ці автори не є – вони або  мають цікаву опінію  або серйозні відзнаки. Зокрема, серед українських авторів це зокрема – Андрій Бондар, Павло Стех, Катерина Міхаліцина, Артем Чех, Марина Гримич, Оксана Думанська, Андрій Любка та інші.