Верховний суд Туреччини дозволив перетворити храм Святої Софії на мечеть

У Туреччині Верховний суд постановив, що статус собору Святої Софії в Стамбулі може бути змінений указом президента країни

Як повідомляє Оrthodox Times, на думку суддів, указ першого президента Туреччини Мустафи Кемаля Ататюрка від 1934 року про надання собору статусу музею був і залишається законним, однак нинішній глава держави Реджеп Ердоган має право вирішувати питання про зміну або збереження цього статусу.

Крім того, в четвер питання про майбутнє собору було розглянуто Держрадою Туреччини.

Суперечки навколо майбутнього собору Святої Софії в Стамбулі розгорнулася в черговий раз після того, як 29 травня, в чергову річницю падіння Константинополя, в цьому храмі відбулося читання Корану.

Через тиждень Ердоган доручив вивчити можливість перетворення Софії на мечеть. Пізніше міністр юстиції Абдулхаміт Гюль висловився за те, щоб собор знову став мечеттю, на користь цього висловився і міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу.

Вселенський патріарх Варфоломій сказав, що шокований заявами президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана про перетворення собору Святої Софії на мечеть.

У свою чергу вірменський патріарх Туреччини Саак II запропонував, щоб собор Святої Софії став місцем молитви як для християн, так і для мусульман.

Проти перетворення Софії на мечеть висловлювалися представники православних церков і високопоставлені дипломати.

З 1985 року собор включено в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb