Бізнес погіршив оцінку інвестиційної привабливості України до мінімуму з 2015 року, - дослідження

Індекс інвестиційної привабливості України у першому півріччі 2020 року склав 2,51 бала з 5 можливих

Результати відповідного дослідження опубліковані на сайті Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА)

Згідно з повідомленням, індекс інвестиційної привабливості у першому півріччі 2020 року склав 2,51 бала з 5 можливих, знизившись з 2,95 баллів у другому півріччі 2019 року.

За словами виконавчої директорки ЄБА Анни Дерев'янко, це є безпрецедентним погіршенням настроїв інвесторів, співставне з посткризовими настроями 2015 року.

Ми спостерігаємо безпрецедентне погіршення настроїв інвесторів, співставне з посткризовими настроями 2015 року. До негативного впливу вимушених карантинних заходів, що тривали більше двох місяців, додалася кадрова турбулентність в Уряді та уповільнення темпів реформ", - наводяться у повідомленні слова Дерев'янко.

Згідно з дослідженням, лише 4% опитаних генеральних директорів вважають інвестиційний клімат сприятливим, тоді як у попередній хвилі таких було 17%. Більшість, а саме 62% вважають поточний інвестиційний клімат несприятливим, а ще 34% – нейтральним.

"Оцінка динаміки бізнес-клімату теж вказує на негативну тенденцію. Так, 55% директорів помітили погіршення інвестиційного клімату порівняно з попередніми 6 місяцями, ще 35% переконані, що умови ведення бізнесу не зазнали змін, і тільки 10%  вважають, що вони дещо поліпшились", - йдеться у повідомленні.

У той же час, серед позитивних моментів, які відзначили бізнес-лідери за останні півроку, запуск ринку землі, валютна лібералізація, продовження співпраці з МВФ, зниження облікової ставки НБУ, стабільна національна валюта.

До традиційних проблем, що негативно впливають на бізнес-клімат, як-то слабка судова система, відсутність зрушень у боротьбі з корупцією та значний вплив тіньової економіки додалися нові фактори. Зокрема, впровадження обмежувальних заходів через COVID-19, постійні ротації в складі Уряду, як наслідок – політична та економічна нестабільність, підвищення податкового тиску та зміни податкового законодавства, призупинення реформ.

У дослідженні також йдеться, що тільки 15% СЕО сподіваються на поліпшення інвестиційного клімату впродовж наступних 6 місяців. Зазначається, що у попередній хвилі опитування 41% СЕО висловлювали оптимістичні очікування. Майже половина, а саме 44% вважають, що жодних змін не відбудеться, а ще 41% побоюються, що умови ведення бізнесу в Україні ще більше погіршаться.

Згідно з дослідженням, половина директорів вагаються, чи буде Україна вигідним ринком для заходу нових інвесторів впродовж наступних півроку, і тільки 15% вважають, що новим інвесторам все ж буде вигідно відкривати бізнес в Україні.

Источник: https://biz.censor.net.ua/n3205874

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb