"Расистська риба": вандали осквернили статую "Русалоньки" в Копенгагені

На найвідомішій пам'ятці столиці Данії, бронзовій статуї "Русалонька", невідомі вандали залишили напис "расистська риба"

Про це повідомляє Reuters.

На камені, на якому сидить русалка, героїня знаменитої казки Ганса Крістіана Андерсена, з’явився напис англійською мовою "racist fish", що перекладається як "расистська риба". 

Поліція заявила, що ще не встановила особи вандалів. 

"Русалонька" розташована на набережній Лангелініє в північній частині гавані Копенгагена. Статуя, створена скульптором Едвардом Еріксеном в 1913 році, зображує персонажа з казки данського письменника Ганса Крістіана Андерсена і є надзвичайно популярною серед туристів.

Протягом багатьох років "Русалонька" неодноразово ставала об'єктом вандалізму.

Нагадаємо, у США та Європі прокотилася хвиля випадків вандалізму, де учасники масових заворушень паплюжать і скидають пам'ятники видатним історичним особистостям, яких вони звинувачують у проявах расизму, участю у побудові колоніальних імперій чи будь-яких пригніченнях неєвропейців. Зокрема, були сплюндровані статуї Христофора Колумба, видатного мореплавця та першовідкривача з Генуї, який першим з європейців досяг узбережжя Америки у 1492 році: одній з них відірвали голову, іншу - скинули в річку. Крім того, було спаплюжено монумент 54-й бригаді збройних сил у Массачусетсі - першого військового з'єднання, сформованого з чорношкірих солдатів, що брало участь у громадянській війні на боці федеральної влади.

У Нью-Мексіко місцеві мешканці організували патрулювання, щоб захистити монумент засновнику та першому губернатору провінції. Після того, як натовп атакував захисників монументу та збив одного з них з ніг, після чого збитий з ніг відкрив вогонь по нападниках, поранивши одного з них.

Також HBO Max прибрав за звинуваченням у расизмі з доступу американську кінокласику 1939 року по однойменній книзі Маргарет Мітчел "Віднесені вітром", що вийшла у світ у 1936 році. Фільм входив до 200 найкращих кіношедеврів усіх часів.

У Європі британська влада була змушена приховати в захисні коробки деякі пам'ятники, включаючи статую прем'єра середини XX століття Вінстона Черчилля.

В англійському місті Пул тимчасово прибрали пам'ятник засновникові скаутського руху Роберту Бадену-Пауеллу через загрозу зруйнування. Крім того, в англійському Лестері вимагають прибрати монумент національному герою Індії Махатмі Ганді. Всіх зазначених історичних діячів учасники заворушень звинувачують у "расизмі".

У Франції сплюндрували пам'ятник де Голлю, назвавши його "работорговцем".

Натомість, в Німеччині комуністи встановили пам'ятник Леніну.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb