Сім художниць об’єдналися у Львові навколо імені дружини Каменяра

Різноплановою виставкою семи художниць, присвяченою дружині Франка Ользі Хоружинській, Дім Франка у Львові відновив свою виставкову роботу після трьох місяців вимушеної перерви через карантин

Членкині Національної спілки художників України Олена Каменецька-Остапчук, Лілія Лесюк, Олена Мікула, Ольга Падовська, Наталія Пухінда, Леся Рось та Ірина Фартух представили твори – живопис, графіку, кераміку, які дружині Франка могли би справді припасти до серця. 


Робота Наталії Пухінди "Казан"

"Я сама родом з Центральної України і дуже добре розумію, як почувалася тут Ольга Хоружинська, покинувши рідну Харківщину та Київ і переїхавши за Франком на Галичину, – поділилася думками з журналісткою "Еспресо" одна з учасниць виставки Наталія Пухінда. – Я з власного досвіду знаю, як це – коли говориш суржиком, маєш трохи інші традиції, звик до інакшого укладу життя. Коли ти, як відірване яблуко і треба бути завжди кращою серед інших, щоб тебе сприйняли. Але я більший егоїст, ніж Ольга, яка повністю присвятила себе чоловікові та сім’ї. Я вважаю, що народивши, виховавши та поставивши на ноги дітей, маю цілковите право увесь мій час присвятити самореалізації".

Експозиція чекає гостей

Виставка, відкриття якої, з огляду на карантинні заходи, відбулосяв колі найближчих, триватиме до 20 липня. А потім, як ввела "Еспресо" у курс справи завідувачка науково-освітнього відділу Дому Франка Марта Волошанська, три місяці поспіль їхній музей відкриватиме фондові виставки, серед яких також присвячена синові Івана Франка Петрові Франку (130-річчя від дня народження якого цього року минає) та історії Дому Франка (тобто Львівського літературно-меморіальний музею Івана Франка, що святкує своє 80-ліття).

Фото Марти Волошанської