У Львові архітектори борються за збереження унікальної вілли. У Садового її вважають "звичайним будинком"

Чиновники з Личаківської райадміністрації Львова назвали "звичайним будинком" унікальну автентичну віллу початку ХХ ст. Вони готують її демонтаж і зведення натомість 6-поверхового будинку з готелем

Проти цього виступили фахівці з Архітектурно-містобудівної ради. Але не відомо, чи вдасться зберегти будинок, адже документ, який мав би охороняти цінні пам’ятки, штучно гальмується у ЛМР.

Як пояснив у коментарі Еспресо доцент кафедри архітектури та реставрації НУ "Львівська політехніка" Василь Петрик, зараз віллу ще можна врятувати у «ручному режимі» та за допомогою розголосу, але її мали б захищати охоронні документи, які чомусь гальмують у коридорах ЛМР.

"Документом, який може підтвердити цінність споруди і захистити її, є Історико-архітектурний опорний план міста Львова, в який вносять усі пам’ятки та історична забудова. І всі будинки, які внесені в цей план, підлягають захисту і збереженню. Я ще не досліджував цю віллу на місці, але навіть з фото зрозуміло, що це є безперечно історична будівля. Але поки не затверджений цей документ, влада не має жодних легітимних прав перешкоджати забудові на місці історичних будівель. Проте з його узаконенням з невідомих причин баряться у ЛМР. Міський голова явно не поспішає. Наскільки мені відомо, його вже почали виготовляти і вже передали на погодження в органи охорони культурної спадщини. Але після того і фахівці у ЛМР, і експерти зійшлись на тому, що документ треба доопрацьовувати. Зараз він знову завис на кілька місяців, готового документа досі немає. Я також не знаю, чи вілла внесена у цей опорний план", – розповів архітектор. 

Зазначимо, в середу, 1 липня, відбулася Архітектурно-містобудівна рада. Про її перебіг розповіли журналісти "Львівського порталу". 

Архітектурно-містобудівна рада Львова розглядала містобудівний розрахунок на будівництво адміністративно-житлового комплексу на вул. Христофора Колумба, 8/8-А на місці наявного індивідуального житлового будинку. Йдеться про знесення автентичної вілли «Кароліна», збудованої на початку ХХ століття. Натомість на її місці хочуть спорудити 6-поверховий житлово-офісний комплекс із апарт-готелем. 

Візуалізація майбутнього будинку. Фото: Львівський портал (portal.lviv.ua) 

Його планують зводити на трьох земельних ділянках загальною площею 0,19 га, дві з яких торік влітку Львівська міська рада віддала громадянам Ігорю та Марії Штай.

Зазначимо, що і земля, і сама вілла "Кароліна" є у приватній власності. При цьому занедбаний будинок розділили на дві частини, кожній з яких Личаківська райадміністрація присвоїла окремі адреси. Цю схему депутати Львівської міськради вже назвали "земельною аферою".

"Влітку 2017 року Ігор Штай придбав у громадянки Кузьми індивідуальний житловий будинок на вул. Христофора Колумба, 8 та земельну ділянку для його обслуговування. Потім якимось «фантастичним» чином розділив цей будинок на дві окремі частини, і Личаківська райадміністрація присвоїла новоутвореній частині будинку окрему поштову адресу – вул. Христофора Колумба, 8-А. Таким чином починають існувати документи на два окремі будинки – №8 та №8-А. Фізично й далі існує тільки один будинок – історична передміська вілла початку ХХ століття "Кароліна". Ігор Штай «окремий» будинок під №8 залишив у своїй власності. «Інший» будинок під №8-А подарував Марії Штай. Після цього вони звернулись у Львівську міську раду по дозвіл на відведення двох земельних ділянок для обслуговування своїх житлових будинків", – пояснив "Львівському порталу" депутат ЛМР Тарас Чолій.

Під час розгляду проєкту будівництва між членами містобудівної ради виникло жваве обговорення. Архітектор Володимир Лаврін заявив, що віллу «Кароліна» забудовник не досліджував, і назвав її «звичайним будинком».

Очільниця міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко, своєю чергою, наполягала на дослідженні автентичної вілли: "Вілла збереглася більш-менш неушкодженою, вона навіть має хвіртку, на якій написано ""Вілла Кароліна". Я казала б перенести це питання, щоб вивчити історію вілли, подивитися, наскільки вона цінна, а тоді вже думати, чи зберегти віллу, чи таки щось будувати, але з меншою поверховістю".

Зрештою після тривалої дискусії питання вирішили відкласти.

Василь Петрик зауважує, що вже навіть таке перше рішення архітектурної ради вселяє оптимізм.

"Те що заблоковано рішення про будівництво, є прецедентом, адже в 90% випадків дозвіл на знесення та будівництво видають. І я дуже тішусь, що це відбувається. Адже, поки архітектурна рада не дала добро, будь-яке рішення виконкому є незаконним", – підсумував аріхтектор.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, львів’янка Штай Марія Богданівна раніше була фізичною особою-підприємцем, займалася роздрібною торгівлею годинниками і ювелірними виробами. Особа з таким ім’ям значиться як керівник ломбарду "Онколь" у Городку.

Львів’янин Штай Ігор Іванович теж був ФОПом, вид діяльності – роздрібна торгівля хлібобулочними та кондитерськими виробами.