Львів’яни практикують концерти живої музики з… вікна музею

Попри усі карантинні обмеження, у Львові є можливість послухати гарну музику у живому виконанні. Це зараз у місті Лева чи не єдина така нагода

Йдеться про проект "Музика з вікна", який розпочався ще у червні "Музичним тижнем для дітей з вікна музею Людкевича", а днями переріс у циклконцертів "Музика для родини", який триватиме до кінця літа. 

Щосереди від 16 до 17 години в саду меморіального музею Станіслава Людкевича усі бажаючі можуть насолодитися живим виконанням фортепіанної музики через відчинене вікно музею. Звичайно, пройшовши тест на температуру та маючи при собі захисні маски та дезинфектори. І, звісно, якщо в цей час на голову не ллє (бо тоді концерт скасовують).  Що цікаво, музику виконують працівники музею.

"Це справді дуже неординарна ініціатива, – ділиться враженнями з Еспресо.TV директор Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові  Михайло Кобрин. – Музей Станіслава Людкевича уже кілька років є нашимструктурним підрозділом, відколи вдова композитора Зеновія Штундер заповіла їхній з чоловіком дім нашому музею. А нагадаємо, Станіслав Людкевич  прожив сто років за різних режимів і тільки 20 останніх мав власне житло.  Оскільки Дім Людкевича потребує серйозного ремонту, та й усі карантинні обмеження не дають можливості приймати відвідувачів, то ось такі заходи дозволяють не чекати з моря погоди, а вже формувати  навколо цього музею відповідну атмосферу, яка у перспективі піде цьому осередку культури тільки на користь. Я сам приходив  з дітьми на ці концерти – цікаво, затишно, гарно".

"Це трохи дивне відчуття, коли ти граєшв кімнаті, а твій слухач десь надворі, – додає старший науковий співробітник музею Станіслава Людкевича, піаністка Марта Кузій-Андрущак. – І я б сказала, що воно трохи неповне. Бо видима присутність слухача дає більше можливостей для інспірацій. Але це теж досвід, і досвід позитивний, бо оплески слухачів у ньому також присутні. І, чесно скажу, ми навіть не сподівалися, що людям такі події настільки потрібні".

Марта Кузій-Андрущак також розповіла, що вже найближчої середи у музеї гратимуть для всіх спраглих живого виконання українську музику та мініатюри Шопена. А незабаром запропонують увазі ще й вечірню подію – романтичний вечір камерної музики при запалених свічках.  

Ярина Коваль