"Антимонопольна" справа проти тютюнових виробників порушує Угоду про Асоціацію з ЄС, – експерт

Спроби Антимонопольного комітету оштрафувати найбільших виробників тютюнових виробів на 6,5 млрд. грн. по т.зв. справі про картельну змову тютюнових компаній суперечать ст. 255 Угоди про Асоціацію України з Євросоюзом

Про це повідомив експерт Інституту законодавства при Верховній Раді, професор Валерій Воротін, пише "РБК-Україна".

Він нагадав, що ще у 2011 р. Антимонопольний комітет надав усі необхідні дозволи для ТК "Мегаполіс-Україна" (попередня назва "Тедіс").

- Якщо в цій ситуації Антимонопольний комітет і може когось оштрафувати – то хіба що самого себе. Адже він сам у 2011 р. видав дозволи на концентрацію і узгоджені дії, які передбачали зобов’язання дистрибуції не здійснювати оптовий продаж без дозволу "Мегаполіса" протягом 10 років. Виробників тоді навіть не проінформували – поставили перед фактом вже прийнятого рішення. Компанії-дистрибутори, які раніше працювали з виробниками, просто надіслали листи-повідомлення про припинення співпраці. Тобто причина штрафу не просто необгрунтована, вона абсурдна – впевнений Валерій Воротін.

Експерт наголосив, що накладаючи штраф, Антимонопольний комітет порушив вимоги ст. 255 Угоди про Асоціацію України з ЄС. Ця стаття вимагає дати компаніям-виробникам тютюнових виробів перед накладанням штрафу представити свою позицію і аргументацію – цього чиновники АМКУ не зробили.

- За ст. 255 Угоди, Україна визнала важливість належного правового процесу в справах про порушення антимонопольного права та зобов’язалась застосовувати своє законодавство про захист економічної конкуренції прозоро і поважати принципи процесуальної справедливості та права на захист. На жаль, у цьому випадку ці принципи було порушено – впевнений Валерій Воротін.

Показово, що проблеми із розглядом даного штрафу визнають навіть ті, хто допомагали його ініціювати.

- Під час розслідування "картельної" справи були допущені порушення, що можуть призвести до скасування рішення. Про це було відомо очільнику АМКУ, іншим державним уповноваженим – заявила колишній державний уповноважений Антимонопольного комітету Агія Загребельська.