Жодних підстав говорити про те, що закон про українську мову обмежує мови меншин немає, - Княжицький

7 липня Конституційний суд розгляне Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної"

Про це народний депутат від фракції "Європейська Солідарність" Микола Княжицький заявив в програмі "Великий ефір Василя Зими", передає Еспресо.TV .

7 липня Конституційний суд розгляне закон про мову, за запитом 51 нардепа, серед яких Вілкул, Новинський, Королевська та інші.

"Я справді вистояв на трибуні з цим законом досить довго, але треба відзначити, що є багато співавторів цього закону. Я вдячний їм", - сказав Княжицький.

Політик зазначив, що подання до конституційного суду зробили ще влітку 2019 року.

Василь Зима зауважив, що в підтримку закону під КС зберуться активісти, як у 2012 році під час прийняття мовного закону Кивалова-Колісніченка. На запитання ведучого чи можна прогнозувати вердикт суддів, Княжицький зазначив:

"Звичайно, прогнозувати складно. Жодних підстав говорити про те, що законопроєкт про українську мову якось обмежує російську мову чи інші мови не можна, тому що це саме законопроєкт про українську мову.І в більшості країн законопроєкти так і називаються: "про польську мову як державну" чи "про російську мову як державну".

Нардеп зауважив, що в законі про мову є норма, яка зобов'язувала Кабмін в шестимісячний термін розробити законопроєкт про мови меншин, але уряд досі не розробив такого проєкту закону.

"Очевидно, що ці депутати, які подавали скаргу, виступають проти України як незалежної держави, тому що мова - це основа будь-якої держави і мають бути норми для втілення цього законопроєкту в життя".

Політик відзначив, що сподівається на чесне рішення суду і очікує підтримки небайдужих громадян під час слухань.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb