Іран не йде на переговори з Україною щодо виплат компенсацій родинам загиблих у збитому літаку МАУ, - Єнін

Заступник голови українського МЗС Євген Єнін розповів, що Іран не йде на переговори стосовно виплати компенсацій через збиття іранськими засобами ППО українського лайнера

Про це заступник міністра закордонних справ Євген Єнін заявив у інтерв'ю "ВВС-Україна"

Єнін розповів, що робота українського МЗС з Іраном ведеться по кількох напрямках - дослідження "чорних скриньок", розслідування кримінальних справ та переговори на політичному рівні.

"Як ми знаємо, іранська сторона висловила обіцянку 20 липня відправити "чорні скриньки" до Франції. Я вважаю, це був би хороший результат - з огляду на необхідність використання в цьому процесі найфаховіших спеціалістів та відповідного устаткування" - відзначив він.

Заступник міністра зауважив, що Франція володіє передовими технологіями, а тому є всі підстави довіряти її висновкам. До того ж у вивченні "чорних скриньок" будуть брати участь українські фахівці.

"Наразі ми узгодили список з двох людей. Ці обмеження пов'язані з ситуацією через пандемію, з урахуванням цього французька сторона висунула доволі суворі умови і обмеження, які мають супроводжувати цей процес", - каже дипломат.

За його словами, вивчення скриньок триватиме кілька днів і якщо справді 20 липня їх доставлять до Франції, то до 25 липня вже можуть бути результати.

За словами Євгена Єніна, Іран не йде на переговори з Україною щодо вирішення питань компенсації, хоча Тегеран раніше заявляв, що готовий виплатити компенсацію родинам загиблих.

Він додав, що у ЗМІ лунала інформація про готовність Тегерану розпочати комунікацію. МЗС України одразу відправило ноту з пропозицією почати ці переговори, а у відповідь приходила відмова.

"Буквально сьогодні (розмова відбулася 7 липня - Ред.) ми отримали комунікацію з Тегерану про те, що іранська сторона не готова прийняти пропозицію Києва щодо переговорів", - пояснив дипломат.

Саме тому, за його словами, поки що рано говорити про якісь суми компенсації.

"Річ у тім, що визначення суми є результатом дуже комплексної експертизи, до уваги беруться абсолютно всі обставини справи", - зауважив Єнін.

За словами заступника міністра, сьогодні все залежить від політичної волі іранської сторони.

"Ми над нею (над політичною волею - Ред.) працюємо і щиро сподіваємося, що іранська сторона все ж таки під впливом низки чинників зголоситься якомога швидше розпочати переговорний процес", - сказав заступник міністра закордонних справ.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb