ООН назвала російські авіаудари в Сирії воєнними злочинами

Експерти ООН заявили, що авіаудари по школах, лікарнях і ринках у провінції Ідліб, здійснені російською авіацією та силами Башара Асада, можна вважати воєнними злочинами

Про це йдеться у доповіді незалежної міжнародної комісії ООН із розслідування подій у Сирії, передає "Радіо Свобода".

Експерти наголосили, що внаслідок "невибіркових бомбардувань" загинули сотні людей, ще близько 1 млн мирних жителів були змушені залишити свої будинки.

Доповідь охоплює період із листопада 2019 року до червня 2020 року і ґрунтується на даних про польоти і свідченнях очевидців.

Комісія також вважає відповідальними за обстріл мирних районів на північному заході Сирії бойовиків джихадистського угруповання "Хайат Тахрір аш-Шам". За даними експертів ООН, ці удари завдали "без очевидної законної військової мети". В ООН також зазначають, що бойовики "Хайат Тахрір аш-Шам" катували і вбивали ув'язнених.

Голова комісії Пауло Піньєйру заявив, що проурядові сили і формування, визнані ООН терористичними, грубо порушували закони війни і права мирних жителів Сирії. У доповіді йдеться про 52 напади на північному заході Сирії, 47 із яких, за даними ООН, вчинив уряд Сирії за підтримки Росії.

Російську військову авіацію зокрема називають винною в ударі 5 березня по птахофабриці поблизу міста Маарет-Місрін, де перебували вимушені переселенці, а також у 3 ударах 29 січня поруч із лікарнею в місті Аріха.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb