Галерея Львівської Національної академії мистецтв відзначила перший ювілей експозицією “Наші. 5 років”

Близько сорока авторів увійшли зі своїми творами до виставки “Наші. 5 років”, яка відкрилася у галереї Львівської Національної академії мистецтв. Через карантин – не помпезно і без промов та запрошених гостей. Але від того не менш значимо

Зміст виставки, яка протриває до 24 серпня, склали живопис, скульптура, скло, кераміка, метал, дерево, графічний дизайн та інші види мистецтва, в яких студенти – дипломники академії мистецтв демонструють свою майстерність.

Як розповів Еспресо співкуратор виставки Юрій Новачинський, експозиції свіжих творчих дипломів галерея ЛНАМ організовувала щоліта. Але цього року, з огляду на те, що студенти через карантин не змогли виконати підсумкових творчих робіт у майстернях, вирішили: щоб не втрачати традицію, показати студентські дипломи за останнє п’ятиліття. Тим паче, що й самій галереї якраз виповнюється п’ять років. Чим не причина представити актуальний творчий зріз за час свого існування?

“Найскладніше було відібрати роботи, – каже Юрій Новачинський, – бо ми хотіли уникнути трактування події як виставки кращих робіт. Адже, скажімо, хіба можна вважати гіршим твір, який заслуговує окремого виставкового проєкту? Але довелося спинитися лише на тих, котрі добре зазвучали в “оркестрі”. Тим паче, що йдеться про перший наш маленький ювілей, до якого ми успішно дожили”.

“Створення галереї у структурі Львівської Національної академії мистецтв 5 років тому – це справді виняткова подія, аналогії якій я наразі не бачу. Адже за весь час існування тут чітко дотримуються концепції – в галереї мають право виставлятися насамперед студенти та випускники ЛНАМ останніх п’яти років, а також викладачі, якщо вони є учасниками спільних зі студентами проектів, – каже доктор мистецтвознавства Орест Голубець. – Я називаю цю галерею найсвітлішою «плямою» в структурі нашого навчального осередку, оскільки саме тут вариться те, що називаємо сучасним мистецтвом. Навіть досвідчені художники мають тут чого повчитися. Приміром, у галереї впродовж року, як правило, відбувається 4-6 виставок абстрактного мистецтва. Але жоден професор академії не навчає абстракціонізму. Тобто ця галерея є прекрасним стимулятором до пізнання і до дії”.

Ярина Коваль

Фото до виставки надав Юрій Новачинський