"Центренерго": Буславець примушує компанію закупати вугілля на шахтах Ахметова на неприйнятних умовах

Під час наради із представниками компанії ДТЕК виконувачка обов'язків міністра енергетики Ольга Буславець доручила "Центренерго" розглянути "можливість закуповувати енергетичне вугілля у вітчизняних виробників за конкурентними цінами", однак комерційна пропозиція виявилася неприйнятною для "Центренерго"

Про це повідомила пресслужба "Центренерго".

Згідно з повідомленням, 6 червня на нараді із представниками компанії ДТЕК у Міністерстві енергетики України виконувачка обов'язків міністра енергетики Ольга Буславець доручила "Центренерго" розглянути "можливість закуповувати енергетичне вугілля у вітчизняних виробників за конкурентними цінами". Зокрема – у ТОВ «ДТЕК Добропіллявугілля», що входить до холдингу ДТЕК та шахти якого виведені у простій.

"Однак комерційна пропозиція, яку ми отримали сьогодні зранку (8 липня - ред.), є неприйнятною для "Центренерго" по декількох принципових позиціях, в тому числі за умови попередньої оплати. Жодного фінансового тиску на державне підприємство бути не може!", - цитує прес-служба слова генерального директора "Центренерго" Олександра Корчинського.

За його словами найбільшою перешкодою в переговорах, є вимога представників ДТЕК по 100% передоплаті за відвантажене вугілля.

"Переговори із ДТЕК тривають. Ми купуємо вугілля у державних шахт на умовах післяоплати та ідемо із випередженням графіка платежів: із передбачених у липні 120 млн грн вже погашено 80 млн грн. Не розумію, чому «Центренерго» має надавати приватній компанії більш вигідні умови. До того ж повна попередня оплата вимагатиме від "Центренерго" залучення додаткових обігових коштів, яких у нас просто немає. Нагадаю, що непрацююче державне підприємство "Енергоринок" досі винне "Центренерго" понад 1,4 млрд грн", - підкреслив Олександр Корчинський.

У компанії підкреслили, що шахтарі не повинні бути об'єктом маніпуляцій і спекуляцій в питанні енергетичної кризи, а також зазначили, що передумовами кризи стали дії приватних компаній. Тому компанія наполягає на розгляді проблеми в повному контексті, без звинувачень "Центренерго.

"Проблему вугільної галузі потрібно терміново вирішувати. Однак не за рахунок банкрутства трьох державних електростанцій", - наголосив Корчинський.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb